Abonnementsartikel

Regeringens nye vækstpakke indeholder flere penge til nedrivningerne - til stor glæde for Dansk Byggeri.

Regeringen har afsat 400 millioner kroner til nedrivninger af de faldefærdige bygninger fordelt på 200 millioner i 2014 og 200 millioner 2015. Initiativet er en del af regeringens nye vækstpakke og er næsten dobbelt så stort som den tidligere regerings nedrivningspulje, der var på 250 millioner kroner fordelt på to år.

Den pulje blev skrottet af den nuværende regering, som er blevet kritiseret for det af både den borgerlige opposition og byggeriets organisationer, der har opfordret politikerne til at genopleve puljen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Genindførelsen af nedrivningspuljen var således med på listen af "forslag til jobskabende initiativer", som Dansk Byggeri og BAT-kartellet har udarbejdet og sendt til regeringens ledende ministre i et fælles brev fra byggeriets arbejdsgivere og lønmodtagere. Og det lader altså til, at ministrene har valgt at lytte til byggeriet.

Ros fra Dansk Byggeri

Dansk Byggeri er derfor klar med "stor ros" til regeringen:

- Det er godt, at regeringen har valgt at lytte til alle de gode argumenter om at tage fat på nedrivning af alle de faldefærdige bygninger, der står derude, siger Lea Stentoft, erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri.

Hun glæder sig over, at branchen endda har fået flere penge at gøre med, end den har spurgt om.

- Det er især positivt, at de afsætter så mange midler til det og anerkender, at problemet er så stort, som det er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Obs: Artiklen er blevet opdateret i løbet af tirsdag.

Flere initiativer

Regeringen understeger, at der ikke er tale om en genindførelse af nedrivningspuljen, idet man satser på at fordele midlerne lidt anderledes og bruge pengene mere effektivt, så de i højere grad end under den tidligere regering går til nedrivning af netop de faldefærdige bygninger.

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) har i forvejen fået øremærket 75 millioner kroner om året til nedrivningerne. Pengene kommer fra byfornyelsesmidler.

Det betyder, at regeringen lægger op til at afsætte 275 millioner kroner til nedrivningerne i både 2014 og 2015. Derudover kommer millionerne fra kommunal medfinansiering, der bliver koblet på det nye nedrivningsinitiativ.

Forslag tilgodeser branchen

Ud over de 400 millioner til nedrivninger foreslår regeringen også flere andre initiativer, der vil tilgodese bygge- og anlægsbranchen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

1) Fremrykning af aktiviteter i forbindelse med Femern Bælt-projektet, der ventes at øge aktiviteten med op til 350 millioner i 2013 og 750 millioner i 2014.

2) Genindførelse af håndværkerfradraget i 2013 og 2014.

3) Forøgelse af investeringerne i renovering af almene boliger med 4 milliarder kroner.

4) Forøgelse af de offentlige investeringer med 2 milliarder i 2014 og 15,3 milliarder i alt frem til 2020. I 2014 vil det øgede rum til offentlige investeringer blive prioriteret til investeringer i kommunerne.

5) Ny pulje på 600 millioner kroner i 2015 stigende til 800 millioner kroner i 2017. Pengene skal anvendes til vækst- og beskæftigelsesfremmede initiativer i forlængelse af udløbet af håndværkerfradraget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

6) Nye grønne tiltag vedrørende fjernaflæste elmålere og energirenovering i statslige bygninger.

7) Regeringen vil afsætte 50 millioner for at gøre det lettere at få gennemført energibesparelser gennem en grøn boligkontrakt.

Regeringen vil nu forsøge at finde politisk flertal for sine forslag.

Du kan finde "Vækstplan DK" ved at klikke her.