Abonnementsartikel

Stigende vandmængder giver kloakbranchen og kloakmessen opdrift.

Det er en branche med stigende offentlig bevågenhed, der mødes til kloakmesse i Fredericia den 23.-24. januar 2014. De seneste års tilfælde af spektakulære skybrud og oversvømmelser har nemlig sat fokus på, hvordan vi undgår at få kældre, veje og hele bydele sat under vand i fremtiden.

I den forbindelse har brancheorganisationen Danske Kloakmestre markeret sig som en naturlig nøglespiller, som snart sætter branchen stævne ved Kloakmessen 2014 i Messe C.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan afgjort mærke, at både private og offentlige myndigheder samt politikere har fået øjnene op for de udfordringer, som de øgede regnmængder giver. Der indtænkes forsinkelsesbassiner, dimensionering af kloakker og afløb etc. mange steder, konstaterer Henning Lübcke, formand for Danske Kloakmestre.

Indgang i kælderen

I tidligere årtier har emnet ellers ikke fyldt så meget. Når landmanden solgte jord fra til bebyggelse, tænkte man ikke over, at det måske var den "våde" del af marken, der blev afhændet.

Hvor på grunden man skulle placere bygninger, blev der heller ikke spekuleret meget over - i al fald ikke med klimasikring for øje.

- I lavt terræn har man gravet huse og andre bygninger ned for at overholde bygningshøjder - nogle offentlige bygninger har nærmest hovedindgang i kælderen, bemærker Henning Lübcke.

Han slår til lyd for, at man måske overvejer at lempe på bestemmelser om bygningshøjder i mange lokalplaner for at undgå dette fænomen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samlet på 4.000 m2

Ellers mener Henning Lübcke, at det er vigtigt, at branchen holder sig ajour med den nyeste viden, og de nyeste produkter og løsninger. Og her er Kloakmessen i Fredericia en vigtig brik, betoner formanden.

Han glæder sig over, at messen - som ikke tidligere har været afholdt i professionelle rammer og i den skala - er blevet taget godt imod af branchen.

Tidligere var arrangementet spredt på indendørs- og udendørs områder samt i telte. I Messe C Fredericia kan hele messen - inklusive DM i Kloakarbejde, som afvikles centralt messeområdet - holdes samlet i én, 4000 kvadratmeter stor messehal.

Der er allerede 50 udstillere på plads, og flere kommer til, inden det går løs tidligt i det nye år, oplyser projektleder Lars Søndergaard fra Messe C.