Abonnementsartikel

tzacho p/s deltager for første gang på Kloakmessen med positive forventninger - og en vejrudsigt med kraftig regn eller sne og frost kan hjælpe det lidt på vej.

Når Kloakmessen 2014 finder sted, bliver det blandt andet med en ny udstiller i form af Hadsten-firmaet tzacho p/s. Når det er første gang, skyldes det ikke, at firmaet er helt nyt - faktisk er det til april 10 år siden, grundlægger Flemming Zacho startede op. I stedet er det andre faktorer, der har spillet ind.

- Vi har ikke rigtigt været så opmærksomme på den. Vi blev godt nok spurgt for to år siden, om vi ikke ville være med, men på det tidspunkt var tiden ligesom ikke til det, fortæller Flemming Zacho. Nu skal det imidlertid have et forsøg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror på, det kan blive godt. Men det bliver sikkert endnu bedre, hvis der er masser af sne eller frost. Eller hvis der er så meget regn, at entreprenørerne ikke kan arbejde og derfor har tid til at tage på messe, griner han.

Det der med vand er i øvrigt ikke noget ukendt element for ham. Pumper i alverdens afskygninger og størrelser har nemlig været en stor del af livsgrundlaget de sidste ti år - både i form af nysalg, men også service og reparationer.

Ud over pumper står den blandt andet også på funderingsudstyr og hydraulisk værktøj for Hadsten-firmaet, som efterhånden har fået stablet et alsidigt produktsortiment på benene. Firmaet ejes og drives i dag i samarbejde mellem Flemming Zacho og medindehaver Lars Lysgaard.

Én af de store

Det sidste skud på stammen kan naturligvis opleves på kloakmessen.

- Vi fik sidste forår forhandlingen af SBH gravekasser. Og vi har netop leveret et stort system til CG Jensen, fortæller Flemming Zacho.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når han siger stort, så mener han stort. Gravekassen er nemlig intet mindre end 6,4 meter dyb, og bredden er 7,2 meter. Det betyder, at der er plads til tungt grej.

- De har faktisk en halvstor gravemaskine til at køre nede i kassen, lyder det fra Flemming Zacho.

tzacho p/s kan naturligvis ikke have så store gravekasser med på messen i Fredericia, men SBH fremstiller også mindre modeller, og de er helt sikkert at finde på standen, når Kloakmessen finder sted. Det passer i øvrigt også fint med det kundesegment, tzacho p/s regner med at møde, men det vender vi tilbage til senere.

Graver dybere

At tzacho fik forhandlingen af de tyske gravekasser, blev en realitet under sidste års Bauma i München.

Forarbejdet var selvfølgelig lavet inden, men de sidste detaljer faldt på plads, da vi var nede og besøge dem på deres stand. Det betød, at vi kunne skrive en ny produktgruppe til samlingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er naturligvis mange andre, der også leverer gravekasser, men det gode ved SBH er, at de også laver udregningerne for entreprenørerne i forhold til jordtryk, når de leverer de store gravekasser. Det er jo specielt vigtigt, når der skal graves dybt.

Det er i øvrigt nok ikke helt tilfældigt, at tzacho netop nu satser på gravekasser.

- Tendensen er således, at der skal laves flere og flere kloakopgaver. Man skal jo have separeret de øgede regnmængder fra selve kloaksystemet, og dimensionerne skal være større. Derfor skal der graves dybere, og det øger nødvendigheden for gravekasser. Så vi kan helt klart mærke, at efterspørgslen er stigende.

Finder løsningen

- Vi deltager hovedsageligt på messen for at komme i kontakt med de lidt mindre entreprenørfirmaer, siger Flemming Zacho, som ellers er vant til at levere eksempelvis store pumper til nogle af landets største entreprenørfirmaer, hvor blandt andet Per Aarsleff A/S nævnes.

Derfor er udvalget også målrettet de lidt mindre virksomheder. Ud over små gravekasser har tzacho således også en lille egenproduceret specialitet med på standen i Fredericia. Der drejer sig om en lille sag til styret underboring, som kom på banen for et par år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er blevet taget rigtigt godt imod den, fortæller Flemming Zacho og fortsætter:

- Den er udviklet til kloakmestre, som for eksempel skal lave stikledninger til en hovedledning, hvor der skal skydes under en hæk eller et fortov.

Maskinen blev udviklet efter en forespørgsel fra en kunde, der skulle bruge en boremaskine, som ikke var for stor og klodset. Det illustrerer meget godt, at tzacho ikke er blege for at udvikle specialløsninger, hvis en kunde har et specifikt problem, der skal løses.

En "sparegris"

Der bliver naturligvis også mulighed for at se på pumper, for det er uden tvivl et af virksomhedens varemærker. Også her er vi ovre i den lille kategori, men de har bestemt også deres berettigelse.

- Det er igen for at ramme det kundesegment, vi regner med at møde. Vi tager blandt andet en dieseldrevet pumpe med - ja jeg plejer faktisk at kalde den for ?sparegrisen?. Den bruger kun omkring 1,2-1,5 liter brændstof i timen, og på den tid kan den pumpe 135 kubikmeter, fortæller Flemming Zacho om pumpen, der vejer ca. 1200 kg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og støjniveauet er i øvrigt også til at overse. 52 decibel holder den helt præcist.

- Det gør den perfekt til overpumpning i byer eller villakvarterer, lyder konklusionen fra Flemming Zacho.

Nye tider

tzacho går ind i det nye år med god tro på fremtiden. Krisen gjorde sit indhug i medarbejderstaben, som gik fra otte til fire - men nu tæller tzacho igen otte mand. Og arbejdsopgaverne er faktisk til flere.

- Som det starter her i 2014, tror vi ikke på, at der bliver mindre at lave. Så vi ser rigtigt lyst på det, slutter Flemming Zacho af.