Abonnementsartikel

Ejeren af Scan-Plast A/S er fortsat sigtet for groft skattesvig, men arrangørerne bag Kloakmessen finder det ikke problematisk. "Man er uskyldig, indtil man er dømt skyldig", understreger formand for Danske Kloakmestre.

Holstebro-virksomheden Scan-Plast A/S er åbenbart ikke et af kloakbranchens mest positive bekendtskaber. Det er i hvert fald den opfattelse, man får, når firmanavnet nævnes i fagkredse.

Dels på grund af langtrukne diskussioner i forbindelse med reklamationer, dels med køb af produkter, som viste sig ikke at have godkendte mærkninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover er firmaets ejer Frank Svalgaard på andet år sigtet i en sag om groft skattesvig efter Straffelovens § 289, der kan give op til otte års fængsel. Scan-Plast A/S er blandt udstillerne på Kloakmessen i Fredericia i januar, men det er der ikke noget problematisk i, mener Henning Lübcke, formand for Danske Kloakmestre, der står bag Kloakmessen.

- Sagen er selvfølgelig blevet vendt i bestyrelsen, og vi har besluttet ikke at udelukke firmaet. Vi kan ikke tillade os at pege fingre af nogen, som ikke er dømt. Man er uskyldig, indtil man er dømt skyldig, understreger formanden.

Ikke værre end andre

Historierne om Scan-Plast A/S er mange og farverige. Det skal dog også konstateres, at det ikke er dem alle, der er lige dokumenterbare. Anklager om handel med produkter, som ikke er CE mærkede, skulle der dog være hold i, og kloakformand Henning Lübcke bekræfter, at Scan-Plast A/S har ulovlige produkter i sit sortiment.

Men det alene er ikke diskvalificerende for deltagelse på Kloakmessen, mener han:

- Andre firmaer har også ulovlige komponenter i deres sortiment, og principielt er vi i Danske Kloakmestre ikke politibetjente. Vi skal ikke blande os i, hvordan leverandører driver deres firmaer. Det er ikke op til os at dømme. Scan-Plast sælger masser af ting, som er lovlige på det danske marked, og så har de også nogle produkter, som ikke er godkendte. Men på den front er de ikke alene, og de er ikke værre end andre firmaer, siger Henning Lübcke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger, at brancheforeningen hverken kan eller vil agere politi og gennemkontrollere samtlige stande før og under Kloakmessen i et forsøg på at eliminere ikke-godkendte komponenter på messen.

- Vi forsøger, alt hvad vi kan, at gøre vores medlemmer opmærksomme på vigtigheden af at købe lovlige komponenter, siger Henning Lübcke, som dog godt kan se en mulighed i brugen af en tro og love erklæring til udstillerne i fremtiden. Erklæringen skal således forpligtige udstillere på Kloakmessen til udelukkende at medbringe lovlige produkter.

- Det kan jeg godt se fornuften i, siger Henning Lübcke.

Skattesag ikke afsluttet

I februar 2012 valgte Midt- og Vestjyllands Politi efter anmeldelse fra Skat at ransage Scan-Plast domicil i Mejrup ved Holstebro. Det skete på baggrund af en mistanke om grov skatteunddragelse. I samme forbindelse blev der samtidig ransaget en privatadresse samt firmaadresser i Letland med forbindelse til Scan-Plast A/S.

Knap to år efter ransagningerne er sagen fortsat ikke afsluttet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I forbindelse med ransagningerne indsamlede vi store mængder regnskabsmateriale og computerudstyr, som det har taget lang tid at gennemgå. Materialet har været til vurdering hos Skat, som efterfølgende i en tiltalebegæring har givet deres vurdering af sagen. Den begæring ligger nu hos politiets jurister, som skal vurdere, om de er enige med Skat i deres konklusioner, før den kan afleveres til anklagemyndigheden, forklarer politikommissær Jørgen Blegrav Lauritsen, der er sektionsleder ved afdelingen for Økonomisk Kriminalitet ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Sigtelsen mod Frank Svalgaard er opretholdt, men han er formelt ikke tiltalt. Det er næste skridt, når anklagemyndigheden forholder sig til materialet.

- Der vil formentlig tidligst falde en retsafgørelse i sidste kvartal af 2014, vurderer Jørgen Blegrav Lauritsen.

Ny tank på vej

Hovedpersonen selv er meget træt af hele skattesagen, som ikke på nogen måde er god reklame for Scan-Plast. Han har dog ikke mange kommentarer til sigtelsen.

- Jeg kan bekræfte, at jeg er sigtet i sagen. Jeg formoder samtidig, at man fortsat er uskyldig, indtil man er dømt for noget ulovligt. Derudover kan jeg ikke se noget formål med at diskutere sagen gennem medierne, så derfor har jeg ingen yderligere kommentarer til skattesagen, siger Frank Svalgaard til MASKIN|teknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han glæder sig - trods sigtelsen - til hans firmas deltagelse på Kloakmessen, hvor han selv vil være til stede. Produktmæssigt bliver det dog ikke helt, som han gerne havde ønsket det.

- Vi har en nyudviklet bundfældningstank på vej, som jeg utrolig gerne ville have med, men vi har ikke nået at få den testet hos Rørcentret på Teknologisk Institut. Jeg forventer, at den er på plads til foråret. I stedet vil vi på Kloakmessen have flere af vores specialprodukter med, og vi har også en ny kalender klar, siger Frank Svalgaard.