Abonnementsartikel

Sådan arbejder man i et radioaktivt miljø.

De udfordringer, som ingeniører og entreprenører står overfor på byggepladsen ved det ødelagte atomkraftværk i Fukushima, er enestående i historien. Ingen har skullet løse de samme opgaver før i et tilsvarende farligt arbejdsmiljø.

Man har været nødt til at opfinde nye løsninger. Nye løsninger, som udsætter arbejderne på byggepladsen for så lidt radioaktivitet som muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På en konference for nylig tæt ved selve Fukushima-værket blev nogle af de mest innovative løsninger præsenteret. Blandt andet bggede stor-entreprenøren Shimizu i løbet af et halvt år en indkapsling af den nedsmeltede Reaktor Et, hvor fjernstyring var kodeordet. Elementerne blev bygget andetsteds, arbejdsgangene blev afprøvet på et andet atomkraftværk, og frem for alt blev der udviklet nye måder at sammenføje elementerne på stedet, uden et menneske var til stede til at sikre boltene.

Mobile robotter

Elektronikgiganten Toshiba har bygget et fjernkontrolleret køretøj, som er i stand til at fjerne den radioaktivitet, som sidder på væggene i de ødelagte reaktorer i fast form.

Dette robotkøretøj har en isblæsningskanon, tænger til opsamling samt elektriske arme, og så kører det på larvefødder. Køretøjet blev testet i 2014 og reducerede overflade-radioaktiviteten med 60 procent.