Abonnementsartikel

Danske Anlægsentreprenører ser gerne flere tiltag for at sikre sikkerheden for arbejdsfolk og bilister.

Hen over sommeren har man kunnet læse i aviserne, at respekten for hastighedsbegrænsningerne ved vejarbejder tilsyneladende er dalet på trods af, at bødesanktionerne ved overtrædelser er strammet. Det vækker bekymring hos Danske Anlægsentreprenører.

- Det er dybt bekymrende, at respekten for hastighedsgrænserne ved vejarbejder er så ringe. For høj hastighed gør det farligt for såvel arbejderne som for bilisterne, og derfor må vi tænke længere end blot at stramme bødestørrelserne, siger branchedirektør Niels Nielsen fra Danske Anlægsentreprenører under Dansk Byggeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmarksrekord

Det er politiet, der skal håndhæve de hastighedsbestemmelser, som fastsættes i forbindelse med vejarbejder, og politiets værktøj omfatter både øgede bødesatser og flere fotovogne.

Til trods for det er et vejarbejde på Helsingørmotorvejen nord for København blevet en del af en kedelig danmarksrekord. Mere end 1.600 bilister er her blevet blitzet i løbet af en periode på blot fem timer.

- Bøder for overtrædelser af hastighedsbegrænsningerne ved vejarbejder er en nødvendighed, men de mange bøder viser, at vi er nødt til at tænke meget mere på, hvordan vi forhindrer de høje hastigheder. Det kan være fysiske foranstaltninger som riller i vejen, der larmer, når man kører for stærkt, men måske også andre tiltag, som får bilisterne til at køre mere forsvarligt ved vejarbejder, siger Niels Nielsen.

Tættere samarbejde

Danske Anlægsentreprenører efterlyser et tættere samarbejde mellem alle parter, hvilket er nødvendigt for at skabe størst mulig sikkerhed ved vejarbejder:

- Konkrete vurderinger er altid bedst, og man skal naturligvis altid tage hensyn til både arbejdernes og bilisternes sikkerhed. Men vi kan kun opfordre til, at bygherrerne inddrager entreprenørerne i planlægningen af trafikforanstaltningerne ved vejarbejder, så vi får de bedst mulige løsninger, og familierne til de folk, der arbejder på vejene, får deres mor eller far sikkert hjem efter arbejde, siger Niels Nielsen.