Abonnementsartikel

Villy Poulsen A/S i Skjern fremtidssikrer sig selv med købet af ny maskine til styret underboring.

Det er lige godt 25 år siden, Villy Poulsen A/S i Skjern debuterede med en boremaskine til styret underboring - som i øvrigt var selvbygget. Siden er det kun gået én retning i forhold til maskinernes størrelse.

- Fra vi startede for 25 år siden med den første boremaskine, har vi stort set sagt hver eneste gang, vi har fået en ny, at "den her er godt nok stor". Men de bliver bare ved med at vokse, siger direktør Villy Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den pointe er det seneste indkøb et rigtigt godt eksempel på. Gennem en efterhånden længere årrække har de vestjyske underborings-specialister haft en hang til Vermeers maskiner, og den nyindkøbte model må betegnes som den foreløbige krone på værket.

Vermeer D220X300 Navigator er navnet på bæstet, og der er tale om intet mindre end den største boremaskine, Vermeer har leveret i hele Skandinavien. Lige knapt 34 tons, vejer den.

Bent Tangemann, direktør for Vermeer Danmark, fortæller, at der kun kører én i Frankrig, to i Italien, én i Israel og én i Dubai, når man kigger uden for det amerikanske marked.

Selvforsynende

Bent Tangemann er i øvrigt godt tilfreds med, at den store maskine nu også har fundet vej her til landet på Villy Poulsens bestilling.

- Det er den største Vermeer, der kører i Danmark. Og det specielle ved den her er, at den er selvforsynende. Der skal bare tilsluttes vand, og så kører den, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vandpumpens dimension siger i øvrigt i sig selv en del om maskinen.

- Den er stor som en seng. 1.250 liter i minuttet, konstaterer Bent Tangemann.

Rækkevidden er naturligvis også stor. Ind til videre har Villy Poulsens nye maskine rør til at kunne nå 800 meter, men maskinen har kapacitet til at nå op på 1.200 meter. Og hvert rør vejer i øvrigt 240 kg.

Vigtigt med udvikling

Den lange rækkevidde bliver der brug for i den nærmeste fremtid. Energinet.dk har gang i en række forskønnelsesprojekter rundt om i Danmark, hvor store elmaster med ledninger imellem ikke længere skal stå som et forstyrrende element i naturskønne områder.

I den forbindelse har Villy Poulsen A/S vundet en stor opgave ved Oddesund samt endnu en ved Kilen i Struer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er primært på grund af dem, vi har købt den. Men vi kan også se, at der fremover vil komme flere store opgaver, og så er det om at være på forkant, siger Villy Poulsen.

Det er således et meget bevidst valg, at der bliver foretaget denne investering på dette tidspunkt.

- Jeg synes, det er nærliggende med den udvikling, vi er inde i. Og nu skal vores datter også være en del af virksomheden og forhåbentlig også føre den videre. Derfor er det vigtigt, at vi bliver ved med at udvikle os.

Klargøring i gang

Når man kaster sig ud i at investere i så stor en maskine, er der naturligvis mange overvejelser, der er gået forud. Og Villy Poulsen erkender da også, at andre maskinmærker var på tale, men valget faldt altså på den store Vermeer D220X300.

- Vi overvejde det en del, men vi er vant til at få god service fra Vermeer, hvor vi har købt de fleste af vores boremaskiner. Det betyder også noget, at funktionerne er de samme, som vi er vant til, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen blev overleveret sidst i oktober, men Villy Poulsen fortæller, at overvejelserne allerede begyndte i foråret, da de fik den store opgave for Energinet.dk. Den opgave er de allerede i gang med, og det er ind til videre planen, at den nye boremaskine skal i arbejde inden jul.

Lige nu er medarbejderne i gang med at klargøre den nye Vermeer, så den passer til deres behov.

- Kranen skal blandt andet laves lidt anderledes, og så er vi ved at bygge kameraer på forskellige steder, så vi får bedre overblik over maskinen, når vi arbejder, forklarer Villy Poulsen.

Selvgjort

Med de mange boreopgaver har Villy Poulsen A/S efterhånden en god portion maskiner til formålet. Sammenlagt omkring 12-13 stykker, vurderer indehaveren.

Virksomheden blev grundlagt i 1980, og i begyndelsen udførte Villy Poulsen blandt andet udgravning og planering til nye staldbyggerier. Men forholdsvis hurtigt kom det til at handle om løsninger inden for no-dig - hvilket blandt andet omfattede jordraketter og senere kom en rammemaskine også ind i billedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De første tre boremaskiner lavede virksomheden selv. Og den proces må vel bedst af alt betegnes som "learning by doing".

- Det der med viden, det fik vi efterhånden, fortæller Villy Poulsen.

De havde set nogle amerikanske modeller, som der dog ikke var mulighed for at købe. Men det var et koncept, de så muligheder i, og derfor gik de selv i gang med at bygge deres egen version.

- Vi måtte for eksempel selv svejse borestængerne. Og man kunne heller ikke købe færdigt søgeudstyr, så det lavede vi også selv i begyndelsen, forklarer han.

Efter de første tre maskiner gik Villy Poulsen A/S i midlertid over til at købe færdigproducerede, og sådan har det været lige siden.