Abonnementsartikel

Ved at vende kortlægningen af miljøgifte på hovedet får man kun positive overraskelser, mener Nedbrydningssektionens formand.

Når kortlægning af miljøgifte bare nævnes, melder hovedpinen sig hos rigtig mange bygherrer. Og det forstår jeg godt! For i dag er kortlægninger nærmest blevet synonym med grimme overraskelser i form af store ekstraomkostninger til at fjerne uforudset bygningsforurening under nedrivninger.

Derfor opfordrede jeg i vinters bygherrer til altid at indregne en buffer i budgettet til netop disse ekstraomkostninger. For faktum er, at alle miljøgifte ikke kan kortlægges, inden nedrivningen er påbegyndt. Selv de dygtigste rådgivere har "kun" mulighed for at kortlægge cirka 80 procent af bygningsforureningen, inden nedrivningen går i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er bygherrerne på en nærmest umulig opgave, når de på baggrund af en kortlægning skal fastsætte et eksakt budget for en nedrivning.

Vend opgaven på hovedet

Men faktisk har bygherren mulighed for at helgardere sig mod de grimme overraskelser. Det kan gøres ved at få rådgiveren til at vende kortlægningen på hovedet.

En "omvendt" kortlægning foregår ved, at alle overflader bliver dømt forurenede fra start frem for at arbejde ud fra en tese om, at alle overflader er giftfri, medmindre en stikprøve viser det modsatte. Ved at få rådgivere til at foretage en "omvendt" kortlægning vil de overraskelser med bygningsforurening, som bygherren i større eller mindre grad får sig under nedrivningen, være positive, hver gang en overflade bliver frikendt for gift - fremfor det modsatte. Det giver bygherren incitament til at lave en bedre kortlægning.

Pris spænder ben

Men der er jo en grund til, at kortlægninger ikke foregår på denne måde i dag. Prisen.

Hvis en bygherre får et tilbud af en rådgiver på en kortlægning på 15.000 kroner og et på 100.000 kroner, så er det ikke svært at regne ud, hvilket tilbud der er mest attraktivt. Men er der én ting, jeg efter mere end 20 år i nedrivningsbranchen kan slå fast med syvtommersøm, så er det, at pris og kvalitet hænger uløseligt sammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vælger man en billig kortlægning, hvor kun en brøkdel af miljøforureningen i bygningen er kortlagt, når budgettet for hele nedrivningen skal lægges, så er det en nærmest stensikker opskrift på store ekstraomkostninger, skred i tidsplanen og ja - hovedpine. De fleste bygherrer ved nemlig, at det hverken er let, billigt eller ukompliceret at fjerne uforudsete miljøgifte som PCB, bly og asbest.

Alt for ofte oplever jeg, at rådgiveren får skylden for bygherrens hovedpine, men han udfører jo blot det stykke arbejde, som bygherren har bestilt ham til. Så min klare opfordring til landets bygherrer er; helgardér jer ved at bestille en "omvendt" kortlægning, hvor alle overflader dømmes forurenede fra start. På den måde kan hovedpinen erstattes af positive overraskelser, som giver luft i budgettet.