Abonnementsartikel

En Blademaster med 3D-system har optimeret arbejdsgangen for KL Entreprenør på Sydals.

Hvor mange lader virksomhedens indkøb af udstyr bestemme af de indkomne opgaver, har 28-årige Kenneth Lauritzen, der driver KL Entreprenør på Sydals, valgt at gribe det omvendt an. En idé om mulighederne i at arbejde med en kombination af en Blademaster med 3D-system monteret og en totalstation, fik ham til at investere i udstyret - og efterfølgende er ordrerne kommet til i en lind strøm.

- Jeg havde været i tænketank i et års tid, og for mig handlede det om, at vi skulle blive hurtigere til det, vi gjorde, og om, at vi skulle udvikle forretningen. Hvis man har en intention om at blive bedst til det her, så skal man køre med en totalstation. Sådan en ting som kuvertfald, kunne for eksempel nærmest ikke lade sig gøre før, men nu kan vi lave det på 0,05, siger Kenneth Lauritzen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har i det hele taget gjort min forretning mere konkurrencedygtig på både tid og pris. Vi bruger langt mindre tid på de samme opgaver, og jeg har kunnet spare en mand væk. Selvfølgelig koster udstyret en del som den indledende investering, men vi kan tage det samme for opgaverne, og nu tager de måske den halve tid at udføre, konstaterer han.

Stejl indlæringskurve

For den unge sønderjyde betød nyindkøbene, at han pludselig skulle sætte sig grundigt ind i en masse teknik for at få glæde af mulighederne.

Mens det ikke var gnidningsfrit i begyndelsen, glæder han sig over, at han holdt ud den tid, det tog at lære arbejdsgangene, der skulle til.

- Som al anden begyndelse var det selvfølgelig svært, og jeg tror, at jeg har haft en milliard telefonsamtaler med supporten, men jeg må sige, at jeg især er imponeret over Steen, der er en super dygtig montør. Jeg havde da en enkelt gang, hvor jeg vist nok fortalte, at nu kunne de sgu bare komme og hente det, men problemerne blev løst, og siden har jeg ikke fortrudt, siger Kenneth Lauritzen.

Totalstation sikrer kvalitet

Ud over at virksomheden nu kan udføre andre opgaver, end det var tilfældet før, så har investeringerne gjort, at KL Entreprenør løbende kan dokumentere kvaliteten i projekterne, og det har stor betydning for opgaveløsningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med vores totalstation i baghånden kan vi stille en helt anden sikkerhed for kvaliteten. Alt bliver løbende dokumenteret, og for det første er det godt for min egen skyld, og for det andet sker det faktisk, at vi opdager andres fejl i tide, fortæller Kenneth Lauritzen, som også er sikker på, at de elektroniske målinger i stigende grad bliver et krav fra opgaveudbyderne.

- På byggepladserne kommer der mere og mere fokus på processtyringen og på kvaliteten, og jeg tror, at med tiden, der bliver man forbigået, hvis man ikke har det rette udstyr. Det er ikke et krav lige nu, at man har totalstationer og gps, men jeg er ikke i tvivl om, at hvis udførelsen af opgaven er presset på tiden, så vælger de en, der har den rigtige teknik, mener han.

Sund fornuft - og en controller

For Kenneth Lauritzen har teknikken betydet, at han i høj grad kan lade maskineriet klare de mest besværlige udregninger og målinger løbende, men han slår også fast, at der stadig kræves et menneskeligt overblik.

- Håndværket er stadig en nødvendighed at kunne grundlæggende, men vi bruger ikke snor og målebånd ret hyppigt mere. Til gengæld skal man huske at bruge sin sunde fornuft, for maskinen gør præcis det, man har bedt den om, så hvis nogen har lavet nogle fejl i tegningerne, så bliver det sådan. Det er ikke så godt, hvis der er nogen, der har tegnet et fald, der går den forkerte vej, for eksempel, siger han, mens han klapper den tablet-lignende controller.

- Controlleren bruger jeg hele tiden. Den er med rundt overalt. Vi bruger den til at lave terrænmodeller, hvor vi før brugte målebånd. Den alene er en stor del af besparelsen i vores tidsforbrug. Og så kan man spille 7-kabale på den, lyder det med et grin.