Abonnementsartikel

Danske Maskinstationer og Entreprenørers medlemmer har haft et godt år, og fremadrettet skal der satses endnu mere på at højne vidensniveauet.

Dagens Byggeri har spurgt en række centrale personer inden for byggebranchen om en status over året, der gik, og indsatserne i året, der snart begynder. Søren Christensen, konsulent i Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E), glæder sig over, at kloakmesterarbejde og klimatilpasningsopgaver er omfattet af den kommende Boligjobordning, men forventer samtidig udfordringer i at rekruttere dygtige medarbejdere til branchen.

Hvad har karakteriseret branchen i 2015?

Entreprenør- og kloakbranchen har været begunstiget af et forholdsvist højt aktivitetsniveau i 2015. Store anlægsopgaver har også smittet af på aktivitetsniveauet i de mindre virksomheder, som generelt set ser ud til at få et godt år. Krisen ser ud til at være lagt bag os. De private forbrugere ser ud til igen at have fået mod på at renovere, bygge om eller bygge nyt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De største muligheder for udvikling af branchen ligger i, at vi til enhver tid udnytter de teknologier og hjælpeværktøjer, der findes til udførelse og administration, mest optimalt.

Søren Christensen

Konsulent, Danske Maskinstationer og Entreprenører

Var der hændelser, der skilte sig særligt ud - på godt og ondt?

Politisk set har diskussionen om Boligjobordningen fyldt meget hen over året. Håndværkerfradragets ophør i starten af 2015 skabte et vakuum hos mange mindre entreprenør- og kloakmestervirksomheder, hvor mange havde rigtig travlt op til årsskiftet og en "død" periode i første del af 2015. Med regeringsskiftet omkring sommerferien blev håndværkerfradraget genindført med tilbagevirkende kraft til stor glæde for boligejerne og de mindre entreprenører og kloakmestervirksomheder. DM&E har i løbet af året brugt mange kræfter på at fremføre brancheforeningens synspunkter i forbindelse med forhandlingerne om den nye såkaldte grønne Boligjobordning fra 2016-2017. Dette arbejde har båret frugt til stor gavn for landets kloakmestervirksomheder, da stort set alt autoriseret kloakmesterarbejde, herunder også klimatilpasningsopgaver, er omfattet af det nye grønne håndværkerfradrag.

Også kraftige regnskyl og ekstreme vejrsituationer har igen i 2015 præget branchen, hvor der har været stort fokus på håndtering af de stadig stigende regnvandsmængder og sikring af huse og kældre mod disse.

Hvilke udfordringer venter der branchen i 2016?

En af de store udfordringer for entreprenør- og kloakbranchen fremadrettet bliver fortsat at rekruttere dygtige, engagerede og uddannede medarbejdere. Ny teknologi i både maskiner og i de materialer og produkter, der indbygges, stiller større krav til virksomhedernes viden. Mens vi fornemmer, at virksomhedsejerne er blevet lidt bedre til at efteruddanne sig selv og deres medarbejdere, er der færre, som søger de erhvervsuddannelser, der er målrettet branchen, hvilket kan blive en flaskehals for branchen om kort tid. En anden udfordring, som altid lurer i opgangstider, er et stigende omkostningsniveau i virksomhederne. At have styr på omkostningerne kræver fokus på styring og viden om egen virksomhed.

Hvilke muligheder ser du fremadrettet for at udvikle branchen yderligere?

For branchens små- og mellemstore entreprenør- og kloakmestervirksomheder er der et stort potentiale og mange muligheder for forsat udvikling. Dels byder fremtiden konstant på nye forretningsområder, eksempelvis i forbindelse med miljø og klimatilpasning, og dels vil stigende krav til kvalitet, funktion og service i forbindelse med de opgaver, entreprenører og kloakmestre udfører, være en gevinst for branchen. For at udnytte potentialet kræver det, at man som virksomhed fortsat er klar til at højne vidensniveauet i virksomheden gennem uddannelse og vidensdeling samt effektivisere og standardisere arbejdsgange i virksomheden. De største muligheder for udvikling af branchen ligger i, at vi til enhver tid udnytter de teknologier og hjælpeværktøjer, der findes til udførelse og administration, mest optimalt.