Abonnementsartikel

Rotterne finder de dårligt vedligeholdte private stikledninger. Dansk Byggeri foreslår lovkrav om tv-inspektion i forbindelse med udfærdigelse af tilstandsrapporter.

Når termometeret viser minusgrader, så undersøger de nysgerrige og sultne rotter muligheden for at komme ind i varmen, og landets rottebekæmpere og skadedyrscentraler får ekstra travlt. Derfor er det ifølge Dansk Byggeri vigtigt, at husejere sørger for at vedligeholde kloakkerne.

- Som et led i klimatilpasningsplanerne laver kommunerne kloakseparation, hvor spildevand og regnvand efterfølgende løber ud i hver deres rør og samtidig, fornyes kloakledningerne i det offentlige system. Det får rotterne til at søge op i de dårligt vedligeholdte private stikledninger. Dem er der 57.000 kilometer af i landet, så de firbenede skadedyr har desværre stadig masser af plads at boltre sig på, siger chefkonsulent for kloaksektionen i Dansk Byggeri, Mikael Mortensen, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inspektion giver overblik

I dag kan man med tv-inspektion nemt få et overblik over kloakrørenes tilstand.

- Det er en simpel måde at sikre, at kloakrørene ikke inviterer ubudne gæster ind. Og det er jo ikke kun materiel skade og risiko for nedsivning af spildevand i grundvandet, som rotterne er årsag til. De er også smittebærere af fx salmonella og Weils sygdom, som kan være livstruende, siger Mikael Mortensen og tilføjer:

- Derfor vil det også være en god ide, hvis der fra politisk side blev lovgivet om, at der skal foretages tv-inspektion af kloakrørene, når der alligevel laves en tilstandsrapport i forbindelse med et hussalg.

Rotter kan ifølge chefkonsulenten gnave sig igennem kloakrør, især hvis de er gamle eller revnede. De kan bygge reder i hullede kloakrør under huse eller oppe på lofterne og gnaver i hvad som helst, også elektriske ledninger, som kan tage skade. Der er ifølge Dansk Byggeri også eksempler på rotter, der har ødelagt hele gulvkonstruktionen under et parcelhus.