Abonnementsartikel

GPS-teknologi bliver brugt i blandt andet landbrug og byggeri, og nu har et af de førende netværk, GPSnet.dk, fået tilføjet flere satellitter, og det giver endnu mere præcise opmålinger i svært tilgængelige områder.

Siden årtusindeskiftet har flere forskellige brancher kunnet bruge GPSnet.dk til positionering med GPS på centimeters nøjagtighed ved eksempelvis byggeprojekter eller kloakeringsarbejde, og nu har firmaet bag netværket, GEOTEAM, opdateret GPSnet.dk, der giver endnu bredere anvendelsesmuligheder.

- Den nye udgave er forbedret med satellitter fra Europa og Kina. De indgår sammen med russiske og amerikanske i et netværk af over 80 satellitter, der sammen med stationære målestationer rundt om i Danmark er med til at give den mest nøjagtige udmåling herhjemme til gavn for især landmålere og entreprenører. De nye satellitter bevirker, at opmålinger i svært tilgængelige områder bliver nemmere og hurtigere at gennemføre end tidligere, fortæller forretningschef Niels Rasmussen fra GEOTEAM.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som eksempel på en opgave, der bliver nemmere med den nye udgave, nævner Niels Rasmussen opmålinger i baggårde ved høje beboelsesejendomme. Her kunne det tidligere være problematisk at få et ordentlig signal, hvilket forlængede arbejdet med opmålingen. Den risiko er nu minimeret.

De nye satellitter bevirker, at opmålinger i svært tilgængelige områder bliver nemmere og hurtigere at gennemføre end tidligere.

Forretningschef Niels Rasmussen

GEOTEAM

Sparer tid

GPSnet.dk har på mange måde gjort arbejdsopgaverne lettere for entreprenører. I stedet for at skulle bruge et fikspunkt for sin udmåling, kan man med GPS-teknologien altid udmåle fra et vilkårligt sted, og det letter opmålingen.

- GPS-mulighederne har også gjort det nemmere at få et overblik over nøjagtig, hvor forskellige byggeelementer skal placeres. Fremadrettet vil teknologien være med til at spare mange ressourcer, fordi det bliver nemmere at finde eksempelvis skjulte installationer i jorden, da de nøjagtige positioner bliver indmålet. Dermed kan den ønskede installation hurtigere findes, mens risikoen for at skære ledninger og lignende over i søgningsprocessen minimeres, siger Niels Rasmussen.

Optimerer høstudbytte

I takt med at GPSnet.dk er blevet udbredt og mere omkostningseffektivt, har landmændene også taget mulighederne til sig. Således er der i dag rigtig mange kunder blandt de professionelle fuldtidslandmænd med mange hektarer i markdrift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmændene bruger GPSnet.dk til de fleste arbejdsopgaver, lige fra pløjning til sprøjtning, og det har været med til at effektivisere og optimere i en branche, hvor små forbedringer kan gøre en forskel, fortæller Niels Rasmussen.

Konkret kan landmændene bruge GPS'en til ikke at overlappe ved sprøjtning eller gødskning. Og man kan også styre mængderne, der gives til forskellige områder på marken, så eksempelvis gødningen får det maksimale udbytte.