Abonnementsartikel

Maskinteknik har bedt en række fremtrædende aktører om at gøre nytårsstatus for bygge- og anlægsbranchen. I denne artikel svarer konsulent i DM&E, Søren Christensen.

Maskinteknik (MT): Hvad er dit generelle indtryk af branchen gennem 2016?

Søren Christensen (SC): 2016 har på mange måder været et begivenhedsrigt år, og det ser også ud til at blive et godt år for de mindre entreprenør- og kloakmestervirksomheder.

Ser vi på tallene og aktivitetsniveauet hos de entreprenørvirksomheder, der er medlem i DM&E og får lavet regnskabsanalyser, så peger pilen i den rigtige retning. 2015 var et rigtig godt år med stigning i både omsætning og resultat blandt de analyserede virksomheder og med det, vi har set og hørt blandt virksomhederne indtil videre, er der ikke noget, som indikerer, at 2016 skulle blive ringere. Generelt har 2016 budt på travlhed, om end der har været regionale forskelle i aktivitetsniveauet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

MT: Var der specifikke hændelser, gode eller dårlige, der fik særlig betydning?

SC: Det høje aktivitetsniveau i branchen har betydet, at mange mindre entreprenør- og kloakmestervirksomheder har haft svært ved at rekruttere nye dygtige, engagerede og uddannede medarbejdere.

Udfordringerne med begyndende mangel på kvalificeret arbejdskraft har dog været regionalt betinget og har især givet flaskehalsproblemer omkring de større byer.

På det kloakfaglige område har en fortsættelse af boligjobordningen uden tvivl haft har en positiv betydning for beskæftigelsen samt en mindskelse af det sorte arbejde - ikke mindst i yderområderne. Derudover har separeringsopgaver, udbedring af kloakskader efter rotteangreb og klimasikringsopgaver sammen med nyanlæg fyldt rigtig godt i ordrebøgerne hos landets kloakmestervirksomheder.

Inden for nedbrydning og håndtering og genanvendelse af bygge- og anlægsaffald har 2016 budt på mange gode initiativer. Blandet andet så en ny uddannelse inden for bygnings- og miljøsanering dagens lys. Uddannelsen består af i alt otte ugers skoleforløb fordelt på fire moduler af hver to uger. Uddannelsen, der udviklet i et samarbejde mellem Learnmark Horsens og DM&E, henvender sig især til små- og mellemstore entreprenørvirksomheder, der beskæftiger sig med nedbrydning og affaldshåndtering. Målet med uddannelsen er at løfte kompetencerne og vidensniveauet ikke mindst blandt de mindre aktører.

I 2016 blev der også sat stor fokus på begrebet 'Cirkulær Økonomi'. Både Miljøstyrelsen, Dakofa og mange andre aktører har taget mange initiativer for at få flere til at tænke mere ressourceeffektivt. For DM&E's vedkommende sluttede året med indgåelse af en aftale med Miljøstyrelsen om netop at udbrede cirkulær forretning blandt branchens mindre virksomheder, hvor Miljøstyrelsen finansierer med 1,1 millioner kroner til det 2to-årige projekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

MT: Hvilke udfordringer og forventninger har du til 2017 og årene fremover?

SC: Løbende rekruttering af kvalificeret arbejdskraft er et must for kloak- og entreprenørbranchen, men måske også en af de største udfordringer, branchen har og får i fremtiden. Så at få flere unge til at søge erhvervsuddannelserne og se de mange muligheder, der ligger i branchen er en vigtig opgave for både branchen og politikkerne fremadrettet.

På den teknologiske side ligger der et stort potentiale, men også udfordringer. Vi oplever, at mange af de mindre virksomheder er rigtig godt med i forhold til at anskaffe og udnytte ny teknologi, hvad enten det er værktøjer til styring og administration eller materiel til udførelse af opgaver. Udfordringerne og faldgruberne for mange er at gennemskue, hvad deres behov er i forhold til de mange muligheder, der findes.

Dertil kommer, at mange negligere vigtigheden af ordentlig implementering - hvad er det værd at købe et godt værktøj, hvis man kun kan udnytte dets potentiale med 50 procent eller måske mindre? Vi forventer en forsat stor interesse for ny teknologi og værtøjer, der kan optimere og hjælpe virksomhederne i fremtiden.