Abonnementsartikel

Et flertal i det syddanske regionsråd har netop vedtaget Region Syddanmarks råstofplan for de kommende fire år.

Syddanmark har vedtage den plan, der i de kommende år skal sikre tilstrækkelig med sten, sand, grus og ler til at bygge veje, broer og bygninger i Region Syddanmark.

Der vil ifølge planen blive udlagt 27 nye graveområder i Råstofplan 2016.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har sat det meget højt at lytte og være i dialog. På den ene side skal vi balancere forsyningssikkerheden og erhvervsinteresser, og på den anden side hensynet til naboer og natur. De mange høringssvar til det oprindelige forslag viser, hvilke bekymringer et nyt graveområde giver lokalt. Og det er helt forståeligt, sagde Preben Jensen (V), der er næstformand i Udvalget for miljø, jordforurening og råstoffer.

Godt naboskab

Socialdemokratiets Peter Christensen understregede, at det har været en stor omgang at få planen på plads, men at han var godt tilfreds med resultatet.

- At grave grus kræver godt naboskab, og derfor vil jeg gerne opfordre alle entreprenører til at tilslutte sig vores kodeks for godt naboskab ved råstofindvinding. Det handler om at tage hensyn til naboerne i forhold til eksempelvis det tidspunkt på dagen, man graver, og hvordan forhold omkring støv vil blive håndteret.

I de nye graveområder har regionen foretaget en overordnet vurdering af forholdene under udarbejdelsen af Råstofplan 2016. Inden selve gravningen kan begynde, skal der dog først udstedes en gravtilladelse. Før en sådan kan gives, vil der blive foretaget helt konkrete vurderinger i forhold til nabohensyn, støv, støj, natur, landskab, trafik og eventuelle fortidsminder i jorden. Samtidig kan indvinding af råstoffer kun ske, såfremt lodsejer ønsker det.

Download Råstofplan 2016 (pdf) her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bilag, hvidbog og kort over de enkelte råstofgrave kan ses her