Abonnementsartikel

40.000 tons salt brugte Vejdirektoratet i den forgangne vinter.

Selv om det vejrmæssigt har været en relativt mild vinter, har Vejdirektoratet alligevel sendt saltbilerne på vejene til 71 landsdækkende udkald i de netop forgangne vintermåneder.

Det viser tal fra Vejdirektoratets vintervagtcentral i Aalborg. Her sidder vintervagterne og overvåger vejnettet og temperaturudviklingen i døgndrift. Og herfra kalder de saltbiler ud, når der er behov, så de danske trafikanter kan få sikre veje at køre på året rundt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tallene viser, at der selv i en mild vinter er behov for at salte jævnligt i de tidlige morgentimer, inden det bliver varmere op ad dagen. Faktisk må vi ofte netop kalde saltbilerne ud, når vejtemperaturen ligger og vipper lige omkring nul grader, og der ligger fugt på kørebanen. Så skal vi have saltsprederne i aktion for at undgå frysende våde vejbaner, siger områdechef Charlotte Vithen fra Vejdirektoratet.

Mindre salt end året før

Samlet set har Vejdirektoratet brugt godt 40.000 tons salt på at holde vejene fri for is og sne i den forgangne vinter. Saltningen fordelte sig på 71 landsdækkende udkald hvor hvert landsdækkende udkald defineres som et udkald med omkring 130 saltbiler på vejene.

Saltforbruget er lidt mindre end sidste år, hvor saltbilerne spredte knap 46.000 tons salt på de danske statsveje. Saltforbruget denne vinter svarer til 70 procent af forbruget på en gennemsnitsvinter. Og der er langt op til de hårde vintre for seks-syv år siden, hvor der blev spredt over 100.000 tons salt, og hvor vejene blev sneryddet langt hyppigere.

- Vi kan naturligvis stadig blive nødt til at kalde saltspredere på gaden i løbet af april, men grundlæggende tror jeg ikke, at tallene vil flytte sig særligt meget. Typisk fylder april under én procent af vores samlede vinterarbejde, så vinteren er kraftigt på hæld, siger Charlotte Vithen.