Abonnementsartikel

Med introduceringen af Trimble Earthworks er der taget endnu et skridt i retningen af førerløse entreprenørmaskiner.

Trimble sendte i begyndelsen af foråret sit nye maskinstyringssystem - Trimble Earthworks - på markedet. Det blev testet på dansk grund i tre uger hos M.J. Ericsson, hvor resultatet faldt positivt ud.

Den test er nu blevet fulgt op af en demodag hos den danske forhandler Sitech A/S ved Horsens for 64 branchefolk. Kodeordet var automation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hurtighed imponerer

Der var to gravemaskiner var i aktion på demopladsen. Den ene var en minigraver, som til lejligheden var udstyret med Earthworks, som er forberedt til automation. Ved siden af minigraveren opererede en stor gravemaskine, og det var ikke en tilfældig maskine. Det er nemlig den hvide Cat 329 fra M.J. Eriksson med sin faste maskinfører Jens Norby, som var første maskine herhjemme til at afprøve Earthworks.

Rigtig mange af deltagerne var ikke overraskende henne ved Jens Norby for at høre om hans erfaringer med maskinstyringen.

René D. Jensen fra Ry har gennem mange år drevet sin egen lille virksomhed. Han bliver brugt som indlejet entreprenør af mange entreprenører, og han stiller selv med gravemaskine udstyret med maskinstyringssystem. Han var imponeret over hurtigheden i Earthworks, som er udstyret med en ny og langt hurtigere sensor, som bl.a. bliver brugt i satellitter.

- Jeg skal ofte vente på systemet, når jeg trækker jord af, og at det skyldes den langsomme opdateringshastighed til sensorerne. Jeg vil tro, at en gennemsnitlig maskinfører med det nye system kan øge afretningshastigheden med 30 procent, sagde René D. Jensen i forbindelse med demonstrationen.

Opdateringshastigheden til de to sensorer ligger normalt på 20 hertz. I Earthworks er den oppe på 50 hertz.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye tider i branchen

Produktivitet betyder alt. Det understregede Jens-Peter Lund, adm. direktør i Spotland, som vurderer, at automatiserede processer de kommende år vil gøre entreprenørbranchen langt mere effektiv.

- Først så vi, at landmålerassistenten blev sparet væk, funktionen blev overhalet med robot totalstationen. Siden er håndmand og træpinde blevet overhalet og udskiftet med maskinstyring. Næste gang er det vel maskinføreren. Det er blot et spørgsmål om tid. Udviklingen vil naturligvis også betyde, at udbudsformen skal skærpes på datasiden med krav til 3D-modeller, sagde Jens-Peter Lund.

Et par maskinførere fra A. Enggaard slog også på, hvor nemt det er at navigere i det nye system og fx kalde ældre data frem på touchskærmen, som i størrelse er gået fra 7 til 10,1 tommer, og hvor man kan zoome både ind og ud.

- Vi kan helt klart spare en masse tid ved at bruge det nye maskinstyringssystem, som vil gøre vores arbejde langt mere effektivt, sagde Peter Jensen og Christian Friis, som begge har erfaringer i at køre med GPS-baseret maskinstyring.

Earthworks er 3D-datamæssigt fuldt konvertibelt med de tidligere Trimble maskinstyringssystemer.