Abonnementsartikel

Kampagne skal sikre flere i lære som anlægsstruktører - og dermed også flere kloakmestre.

Der er fuld gang i byggebranchen over hele landet. Klimaet forandres til stadighed og giver problemer med monsterregn. De eksisterende kloaksystemer har mange steder alt for mange år på bagen og kalder på renovering eller fornyelse. Alle betingelser for en gylden fremtid med stor jobsikkerhed er til stede. Der mangler bare nogle unge mennesker at stoppe i kloakken.

Det mener i hvert fald Danske Kloakmestre, som nu vil få flere unge ind i branchen med en kampagne, som skal øge interessen for at gå i lære som anlægsstruktør. Og dermed også skabe fundamentet for udklækning af flere kloakmestre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For få år siden blev der udlært lige godt og vel 300 kloakmestre. I fjor kun det halve antal. Det er en udvikling, som vi skal have vendt. Det vil vi gøre ved at forklare de unge mennesker, at man faktisk kan sikre sig en fremtid som selvstændig mester, hvis man har bestået 9. eller 10. klasses eksamen med minimum 02 i dansk og matematik. Eller man kan gå direkte i lære i en virksomhed, fortæller Danske Kloakmestres næstformand, Thomas Rasmussen.

Brug for mange

- De unge har brug for en god fremtid, og samfundet har brug for kloakmestre. Rigtig mange. Foruden fuldt knald på byggeriet, udslidte kloaksystemer og klimaforandringerne, er branchens egne folk også med til at øge behovet for nye. Mange af de nuværende kloakmestre er nemlig i aldersklassen plus 50, og derfor sker der automatisk en udfasning i løbet af en kort årrække, siger Thomas Rasmussen.

Danske Kloakmestre sætter nu ind med kampagnen "Skideligeglad", som har fået sin egen hjemmeside. Her er der mulighed for at både læse, se og høre om kloakbranchen og uddannelsen både til anlægsstruktør og kloakmester. De hænger sammen. Når eksamensbeviset som anlægsstruktør er på plads, er fundamentet for at blive kloakmester det nemlig også. En anlægsstruktør er automatisk også uddannet rørlægger, og for at fuldende til kloakmester mangler kun den teoretiske kloakmesterprøve. Efterfølgende kan man søge om autorisation hos Sikkerhedsstyrelsen.

Struktørelever går til filmen

- På www.skideligeglad.dk præsenterer man også otte små film, hvor unge, der allerede er i lære, med deres egne ord fortæller om hverdagen som anlægsstruktør. De lægger ikke skjul på, at det kan være hårdt arbejde, men fortæller også om hjælp fra entreprenørmaskinerne, frisk luft og masser af teamwork. En af dem afmonterer også den gamle opfattelse, at det er ulækkert at være kloakmester. Det hører faktisk til sjældenhederne, at det lugter mere af lort end af lagkage, siger Thomas Rasmussen.

Hjemmesiden rummer også en jobbank med kloakvirksomheder, der søger elever.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Via et danmarkskort kan man klikke rundt og finde en læreplads til sin uddannelse som anlægsstruktør. Alle virksomhederne er medlemmer af Danske Kloakmestre og er naturligvis godkendt som lærepladser. Det er en fortegnelse, som vi opdaterer løbende, siger Thomas Rasmussen.

Antallet af nyudklækkede kloakmestre har stabiliseret sig omkring 150 de seneste tre år. Tidligere lå antallet typisk mellem 260 og godt 300 med 2006 som det gyldne uddannelsesår med 315 eksaminander.