Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Nyheder

Her skubbes en million tons jord til rensning om året

4. feb. 2023 | Indrykket af Scantruck A/S

Ny Komatsu-dozer spiller med musklerne når miljøvirksomheden Nordic Waste A/S ved Randers renser forurenet jord og gendanner værdifulde råstoffer

Del artiklen:

Der skubbes jord i store mængder en halv snes kilometer syd for Randers. Omkring en million tons om året. Af dem vaskes omkring 600.000 tons i to vaskeanlæg, som er de eneste af deres art i Danmark. Foruden at den forurenede jord renses, vaskes de forurenende dele ud og kan gendannes som værdifulde råstoffer.

Det er virksomheden Nordic Waste A/S, der står for den storstilede vask af jord. Firmaet modtager alle typer, hvorfra der kan recirkuleres råstoffer. Den forurenede jord screenes, og Nordic Waste henter det ud, som har potentiale til genbrug. Resten bliver på arealerne ved Randers, hvor selskabet har en gammel lergrav, som nu fyldes op igen.

”Når det er sket engang ude i fremtiden, har vi en aftale om, at Randers Kommune overtager arealerne og gør dem til rekreativt område”, fortæller Christian Ø. Nielsen, som er Nordic Wastes direktør for Miljø & Drift.

Men indtil videre handler det om jordrensning i den store målestok. Totalt er området på 90 hektar med ressourcecenter, vaskeanlæg og jordtip. Nordic Waste udnytter i øjeblikket omkring 30 hektar. Eksterne vognmænd ruller ind ad porten på Gammel Aarhusvej, hvor virksomheden Leca fra starten af 1960’erne og frem til 2018 udvandt råstoffer til produktion af letklinker, som kunne blive til vægelementer og isolering. Hvor lastbiler tidligere kørte Lecas produkter ud, kører lastbiler nu alle typer jord og sand ind til rensning hos Nordic Waste.


Ny maskinkraft

Inde på anlægget skubber en ny Komatsu D65PXi-18 doser rundt med jordmængderne, når lastbilerne har læsset dem af. Og om kort tid får den selskab af nok en Komatsu-doser af nøjagtig samme type, fortæller formand Lars Sejersen.

”Vi kørte tidligere med dozere af et andet mærke, men mente, at det måske var tiden at skifte. Så Scantruck leverede en ny D65PXi-18. Den har kørt helt efter forhåbning og forventning. Derfor har vi besluttet at udskifte også vores anden dozer, så vi fremover kommer til at køre med to Komatsu D65PXi-18 dozere”, siger Lars Sejersen.

”Nordic Waste vendte tilbage lige i starten af januar og fortalte, at firmaet var så godt tilfreds med den første dozer, at vi godt kunne sende bud efter en mere. Den venter vi at kunne levere allerede medio marts”, fortæller distriktschef Carsten Frederiksen hos Scantruck.

På årsbasis tager Nordic Waste imod en million tons klasse 2-jord, og det kræver naturligvis solid maskinkraft at håndtere. Noget af jorden kommer i vaskeanlægget og renses til genanvendelse, mens andet bruges til at fylde op, hvor der tidligere er gravet kæmpe mængder ler.


 Intelligent styring

De 22 tons tunge Komatsu D65PXi-18 topper listen over dozere i Danmark. De har Komatsus egen fabriksmonterede, intelligente maskinstyring som standard. Det er også Komatsus egen Stage V-motor, der ligger i maskinrummene og sørger for masser af power fra 220 heste. I kabinerne på de to dozere hos Nordic Waste A/S kan maskinførerne glæde sig over blandt andet fuldt justerbart sæde med luftaffjedring, integreret kamera bag på maskinen, og lavt støjniveau.

Nordic Waste A/S har omkring 30 medarbejdere, som klarer de daglige opgaver, men totalt har selskabets ejer væsentligt flere på lønningslisten. Det er shipping- og logistikvirksomheden SDK Freja, der er den direkte ejer af Nordic Waste A/S, og SDK Freja er en del af den internationale koncern USTC – United Shipping & Trading Company – med små 4000 medarbejdere på verdensplan.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS produkter

reklame