Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

E-magasin

Nyhedsbreve

Forhandler login

PARTNERS login

Hjulgraver sparer tid for 85-årigt entreprenørfirma

27. jun. | Indrykket af Scantruck A/S

Magnus Frisch A/S måtte på maskinindkøb da rammeaftale med forsyningsselskab faldt på plads

Del artiklen:

Det var lidt ukendt terræn, som entreprenør Magnus Frisch bevægede sig ind i, da han for nylig udvidede maskinparken med en ny gravemaskine. Stik imod, hvad der var normalt i Hammel-virksomheden, er den nemlig på hjul.

”Vi fik en rammeaftale med Favrskov Forsyning, som løbende medfører opgaver med forsyningsnettet rundt om i lokalområdet. Dermed skal vi flytte arbejdssted jævnligt indenfor begrænsede afstande. Og så er det ikke særlig praktisk hele tiden at skulle have transport af en gravemaskine på bælter. Vores nye Komatsu PW138MR-11 hjulgraver kan selv køre fra arbejdssted til arbejdssted”, forklarer Magnus Frisch.

Det er faktisk ikke ham, der har lagt navn til entreprenørfirmaet. Det gjorde hans bedstefar, kloakmester Magnus Frisch, da han etablerede sig som selvstændig entreprenør i 1938 med fokus på primært dræning. I 1981 overtog sønnen Gert Frisch entreprenør- og kloakmesterfirmaet. Han døde imidlertid i 2019, og så overtog tredje generation familiefirmaet, og dermed kom chefen igen til at hedde Magnus Frisch.

Det gør fjerde generation så ikke. Endnu er intet helt sikkert, men Agnes på 7 og Arthur på 4 år er gode bud på den næste direktør Frisch.


Kloak igen

I modsætning til sin bedstefar, havde Magnus Frisch ”junior” ikke autorisation som kloakmester, da han overtog firmaet. Det kom på plads inden for det første års tid, og dermed kunne Hammel-firmaet igen sætte kloakarbejde på listen over arbejdsopgaver. De omfatter tillige jord, belægning og  naturgenopretning, hvor Magnus Frisch A/S netop har sikret sig en rammeaftale med Aarhus Kommune om pleje af vandløb.

Det bliver dog opgaverne for forsyningsselskabet, der kommer til at se mest til den nye 14 tons hjulgravemaskine. Og så bliver det i fast selskab med en otte tons Western-entreprenørvogn, som blev hægtet på handlen med Scantrucks distriktschef Carsten Frederiksen.


Også en minigraver

Magnus Frisch og Carsten Frederiksen lod det nu ikke blive ved det, da de gik i gang med slutsedlerne. Hammel-entreprenøren kunne også godt bruge en ny minigraver, og valget faldt på en 2,4 tons Komatsu PC24MR-5. Den blev straks udstyret med en tiltrotator fra danske Compacttilt på Vestfyn.

”Minigraveren kan nå ned også til de lidt dybere brud, når vi arbejder med kloakker. Og sammen med rotortilten er maskinen ideel til både fjernvarme, el og kloak”, fortæller Magnus Frisch.

Maskinfører Michael Albrechtsen i den noget større graver på hjul høster også fordel af at kunne rotere redskaberne i front uendeligt. Komatsu PW138MR-11 hjulgraveren er udrustet med engcon tiltrotator EC219, engcon QS60-skifte med EC-Oil, og SG19 sortérgrab med EC-Oil, ligeledes fra engcon, som også står bag firehjulsstyringen i Mig 2 joystick.

En Pladdet-pladevibrator med EC-Oil, centralsmøring samt stor LED-lyspakke med blitzblink er andre praktiske elementer, der også kom med i pakken.


 Sløjfen i Hadsten

Både hjulgraveren med vogn og minigraveren var i øvrigt med på et projekt, som Magnus Frisch A/S udfører for kulturhuset Sløjfen i Hadsten. Som underentreprenør for Forstas A/S står Hammel-firmaet for en række forskellige opgaver, som tilsammen munder ud i en ny, elegant forplads med terrasser, beplantning og belysning for kulturhuset lige op ad Lilleåen.

Blandt andet skal Hammel-entreprenørens folk og maskiner etablere godt 200 kvadratmeter med granitfliser og 158 kvadratmeter græsarmering. Projektet omfatter også amfi-scene, tribune samt kanter i cortenstål omkring belægninger. Efter planen skal forskønnelsen af den 1200 kvadratmeter store forplads være færdig til juni.


Læs mere om Komatsu PW138MR-11 her

Læs mere om Komatsu PC24MR-5 her


Billedtekst 1: Entreprenør Magnus Frisch (til højre) og maskinfører Michael Albrechtsen ved den nye hjulgraver Komatsu PW138MR-11 ved kulturhuset Sløjfen i Hadsten, som er blandt de første opgaver for det nye maskineri.

Billedtekst 2: Komatsu-hjulgravemaskinen er også praktisk til flytning af stort og småt på byggepladsen. Her er det byggehegn i front og forskelligt materiel på entreprenørvognen bag.

Billedtekst 3: Fast makkerpar på opgave i Hadsten. Komatsu PW138MR-11 og den trofaste følgesvend, Western-entreprenørvognen.

Billedtekst 4: Da Magnus Frisch var på indkøb hos Scantruck efter en hjulgraver, blev det også til en Komatsu PC24MR-5 minigraver, som virkelig kom på arbejde ved kulturhuset lige op ad Lilleåen. Flere særdeles store sten skulle bakses på plads og indgå som elementer i den nye belægning.

Billedtekst 5: Etablering af en tribune, hvor der skal sættes fliser på højkant. Her måtte både hjulgraveren PW138MR-11 og minigraveren PC24MR-5 tage en tørn med udgravning og tilpasning af muld.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS produkter

Udvalgte PARTNERS ydelser

reklame