Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Nyheder

CO2 – varm luft eller kold kasse

22. apr. | Indrykket af Sjørup Group A/S

Besparelse af CO2 kan også være omkostningsbesparelse for landmanden

Del artiklen:

De seneste år er oplevelsen af, at klimaet er under forandring, blevet tydeligere for enhver. Stadigt mere ekstremt vejr med stigende mængder af nedbør og kraftigere blæst presser miljøet overalt i verden. Klimaforskning understøtter med konkrete tal, at den globale gennemsnitlige temperatur er generelt stigende, og at verdens befolkning står overfor store udfordringer med klimaforandring. Udledning af CO2 og andre drivhusgasser udpeges som de største syndere.


CO2 har altid været en del af det naturlige kredsløb på jorden. Planterne opsuger CO2 og udleder til gengæld ilt, så dyr og mennesker kan leve. Problemet er, at mængden af CO2 og andre drivhusgasser i øjeblikket stiger med foruroligende hast. Derfor forsøger man politisk at gennemføre tiltag til reduktion. Nogle tiltag er mere populære end andre, men alle må forholde os til det faktum, at det kræver forandringer og koster kolde kontanter. Men hvad kan vi gøre med vores forbrug, som både kan begrænse skaden og minimere omkostningerne?


CO2 besparelse & omkostningsminimering kan gå hånd i hånd 


”Vi var egentlig ikke bevidste over det, men faktisk var vi pionerer indenfor genbrug af reservedele til traktorer og entreprenørmaskiner”, udtaler Ole Lauridsen fra Sjørup Group og forklarer: ”Helt tilbage i 1982 opstod ideen med at opkøbe skadede eller kasserede traktorer, for så at adskille og sælge dem som brugte reservedele. Det var en naturlig tanke, at gode dele, der ikke fejlede noget, burde kunne genbruges, og at der også kunne tjenes penge på det. Det viste sig at holde stik. Det er en stor del af vores forretning i dag.”


Sjørup Group sælger i dag både nye og brugte reservedele til traktorer og entreprenørmaskiner. Det lyder umiddelbart ikke særlig CO2-venligt, men hele debatten har fået ledelsen til at undersøge miljøbelastningen i virksomheden for at kunne dokumentere fakta til de forventede kommende krav om klimaregnskab hos store virksomheder. 


”Vi har stillet os selv spørgsmålet: hvor meget CO2 kan spares, ved at anvende en brugt reservedel kontra en ny”, forklarer Ole Lauridsen og tilføjer:” Derfor bad vi for et par år siden et eksternt konsulenthus om at undersøge netop det. De første beregninger viser interessante tal i forhold til CO2-reduktionen. F.eks. kan en brugt traktormotor i klasse A spare miljøet for 3.561 kg CO2e. Dermed opnår kunden både en miljøbesparelse og en original komponent/reservedel til en lavere indkøbspris.  Vi sat gang i yderligere beregninger, der kan dokumentere reduktionstallene. Det er vigtigt for både os og de kunder, der skal bruge tallene i deres eget klimaregnskab”, slutter Ole Lauridsen.


Klimaregnskab kan påvirke forsyningskæden

Et klimaregnskab er en opgørelse over en virksomheds klimaftryk – altså den samlede udledning af CO2 og andre drivhusgasser (CO2e), der opstår som følge af virksomhedens og værdikædens aktiviteter. Fra 2024 bliver en række store virksomheder omfattet af lovgivningen CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), der stiller krav til bæredygtighedsrapportering. Det vil også påvirke mindre virksomheder, der er underleverandør til de store virksomheder, da de skal kunne dokumentere den samlede klimabelastning. Man kan finde yderligere information om klimaregnskaber på virksomhedsguiden.dk


Udvalgte PARTNERS produkter

Udvalgte PARTNERS ydelser

reklame