Abonnementsartikel

Imens de fleste tænker på kolde badestrande og grill, når solen kigger frem, så bør håndværkere være mere opmærksomme på deres hud.

BIRK: Omkring 14.250 personer bliver hvert år diagnosticeret med almindelig hudkræft. Op imod 90 procent af alle tilfælde af hudkræft kan direkte tilskrives uv-stråling, oplyser Kræftens Bekæmpelse.

Det er særligt håndværkere med udendørsarbejde udsættes for så meget uv-stråling, at det kan øge risikoen for hudkræft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser en artikel, som speciallæge i arbejdsmedicin Kasper Grandahl skrev i starten af 2018. I hans forsøg har han kigget på eksponering for uv-stråling hos knap 500 personer, der har arbejde ude i solen.

Resultatet var klart. Over sommerhalvåret er udendørsarbejdernes samlede udsættelse for uv-stråling mere end det dobbelte af hvad den er får folk, der arbejder indenfor.

- Undersøgelsen viser, at udendørsarbejdere generelt får en højere dosis uv-stråling end tidligere formodet, og at det ligger over de foreslåede grænseværdier. Alt andet lige må man antage, at når de samlet set er mere udsatte for stråling, så bør de også være i højere risiko for hudkræft, siger Kasper Grandahl.

Han har lavet undersøgelsen som en del af sin Ph.D, og håber nu, at det kan være med til at skabe opmærksomhed omkring risikoen ved at arbejde i solen.

En overset arbejdsskade

Måleundersøgelsens indikerer, at eksponering overfor UV-stråling er en overset problematik. I 2016 blev 66 sager om hudkræft anmeldt som arbejdsskader til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Året før, i 2015, var det 103.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Problemet er ikke alment kendt, selvom Arbejdsskadestyrelsen vedtog, at hudkræft kunne anmeldes som arbejdsskade i 2014. Vi antager med stor sandsynlighed, at antallet af anmeldelser er underrapporteret.

Den bekymring deler Peter Dalum, projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

- Det er formentlig underrapporteret. Der er cirka 14.250 tilfælde af almindelig hudkræft om året, så det lave tal af anmeldelser betyder nok, at flere ikke melder det, siger Peter Dalum.

Han påpeger, at mange formentlig ikke tænker over hudkræft som en arbejdsskade, fordi det ikke sker ligeså pludseligt som eksempelvis faldulykker eller lignende.

Derudover kommer hudkræft ofte sent i livet, så flere af de ramte kan være gået på pension og tænker derfor ikke kræft som noget, de fik i arbejdslivet.