Lyt til artiklen:

ARBEJDSPLADSEN: Tscherning

00:00
Hastighed: ???x
04:29

Abonnementsartikel

ARBEJDSPLADSEN besøger denne gang nedrivning- og anlægsvirksomheden, Tscherning, der har taget deres egen medicin og bygget nyt med gamle materialer.

Gravemaskinen med det grønne granlogo går forsigtigt til værks på de gamle veje ved Sct. Hans i Roskilde.

Her er Tscherning nemlig i fuld gang med at omforme et stykke Danmarkshistorie ved de flere århundrede gamle psykiatriske bygninger, Sct. Hans.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Tscherning nyder godt af medarbejdere, som har været i firmaet i mange år. Foto: Jørgen Ahler.

- Roskilde Kommune har købt stort set alle bygningerne herude, der skal omdannes til boliger. Vi er så igang med at lave kloakering, vand og fjernvarme, fortæller entrepriseleder Hans Henrik Larsen.

Opgaven er blot en af mange forskellige som Tscherning i dag beskæftiger sig med. For selvom det startede med maskinudlejning og siden nedrivning, så er virkomheden i dag vokset til mange andre slags opgaver.

rich-media-3
Tscherning er i gang med et kæmpeprojekt ved de gamle psykiatriske bygninger Sct. Hans Foto: Jørgen Ahler.

- Vi er en solid spiller på nedrivning og anlægsområdet. Vi er vokset gevaldigt siden det hele startede, men vi er slet ikke færdige, siger CEO Søren Tscherning.

Grøn entreprenør og nedriver runder 60 år

Se også:

Grøn entreprenør og nedriver runder 60 år

Grøn før det blev moderne

Grantræerne i Tscherning-logoet er en stadig påmindelse om den grønne grundtanke, som har præget virksomheden siden 1975.

- Træerne tegnede min far, da jeg var 13 år. Den grønne omstilling er jo mange ting. Det handler om at genbruge så mange materialer vi kan. Og så handler det jo også om at bespare CO2 på de store maskiner, siger Søren Tscherning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det er ikke altid ligetil, ifølge direktøren. For selvom viljen er der, så handler den grønne omstilling også ofte om pris.

- Og vi vinder omkring 90 procent af vores projekter på pris, så den bæredygtige fremtid handler også om en økonomisk bæredygtighed, siger han.

I dag køber Tscherning alle de el-maskiner de kan, ligesom bilflåden i stigende grad er elbiler.

- Vi prøver hele tiden at udfordre os selv på det her område. Men der er stadig masser vi kan gøre. Heldigvis er medarbejderne i stigende grad også med på den her vision vi har om en grøn fremtid, siger Søren Tscherning med stolthed i stemmen.

rich-media-7
Skrivebordene er lavet af et gammel gymnastikgulv hos Tscherning. Foto: Jørgen Ahler.

Tager egen medicin

Det seneste skud på den grønne stamme er Tschernings hovedkvarter i Hedehusene. Fra gulv til loft bliver man mødt af genbrugsmaterialer fra nogle af de projekter, som Tscherning har stået for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hæve-sænke bordene er for eksempel lavet af et gammelt gymnastikgulv, og mødelokalerne er udelukkende bygget af genanvendte byggematerialer.

rich-media-9
Den grønne grundtanke startede med grundlæggeren, Georg Tscherning. Foto: Jørgen Ahler.

- Alt isolering er græs og gamle kaffefiltre, alle stålkonstruktioner har haft et gammel liv, ja faktisk har næsten alt haft et liv før det nu er blevet til vores hus, siger Søren Tscherning, der selv har stået for en stor del af indretningen.

Bygningen er ét stort kærlighedsprojekt for direktøren, der hver dag finder på nye ideer til huset, som også skal være et vidnesbyrd om den grønne vej.

- Vi har altid efterlyst modige bygherrer, så nu forsøger vi ligesom at tage lidt af vores egen medicin og vise, hvordan det rent faktisk kan gøres, siger Søren Tscherning, mens han peger på trapper og rækværk, der stammer fra vandrehjemmet på Amager Fælled.

rich-media-10
Mødelokalerne er lavet af gamle skure og materialer. Foto: Jørgen Ahler.

Men det er ikke kun klimaet de nye bygninger skal gavne. For når det ikke lige handler om klodens ve og vel, så banker Tschernings hjerte for medarbejderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det gode arbejdsliv for mig er, at der er masser af medbestemmelse. Og så skal der være de maskiner og materialer, der skal være. Der er personalefester, og der er en chef, som sjældent siger nej. Kommer der et godt forslag så får man lov, siger Søren Tscherning.

rich-media-12
Tscherning har i dag mange forkellige opgaver indenfor nedrivning og anlæg. Foto: Jørgen Ahler.

Men her indrømmer direktøren også gerne, at han kan blive endnu bedre.

- Altså min far og jeg var måske ikke lige dem, der gik alt for meget op i moderne ledelse. Men det er er vi i gang med at lave om på, så vi går fra det gamle familie-patriakat til nyere tider, siger Søren Tscherning med et glimt i øjet og smil på læben.

Grøn entreprenør med ny omsætningsrekord

Se også:

Grøn entreprenør med ny omsætningsrekord

Og apropos nye tider, så kommer direktøren med et forsigtigt bud på, hvordan fremtiden måske vil se ud for Tscherning om ti år.

rich-media-14
Søren Tscherning tør godt love meget mere grøn omstilling fra Tscherning om ti år. Foto: Jørgen Ahler.

- Vi skal nok vokse og vi kommer til at bygge flere forretningsdele på. Men vigtigst er, at vi hele tiden løfter barren på den grønne omstilling. Vi skal hele tiden være foran, og selvom jeg ikke kan forudse alt, så kan jeg love, at vi vil følge med, siger Søren Tscherning.