Lyt til artiklen:

ARBEJDSPLADSEN: Wirtgen Group

00:00
Hastighed: ???x
04:47

Abonnementsartikel

Arbejdspladsen besøger denne gang Wirtgen Denmark A/S, der er en af de mest erfarne leverandører af maskiner til asfalt- og entreprenørbranchen.

Næsten uanset hvor man kigger hen i hallerne hos Wirtgen, er der nye maskiner at spotte. Faktisk er nogle af maskinerne så nye, at de ikke har rullet på de danske veje endnu.

Det gælder blandt andet mini-udlæggeren fra Vögele, som Jens Kjærgaard er i fuld gang med at klargøre til en kunde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er den absolut mindste, de har produceret, og en som kunderne har efterspurgt. Den kan bruges til at asfaltere fjernvarmerender, siger den erfarne montør Jens Kjærgaard.

rich-media-2
Jens Kjærgaard har 23 års erfaring i Wirtgen. Foto: Jørgen Ahler.

Lige inde ved siden af har Jens Kjærgaards kolleger også travlt med at klargøre asfaltmaskiner og tromler til de store kunder, som Wirtgen Denmark leverer til.

- Vores kunder er jo entreprenører såsom M.J. Eriksson, Arkil, NCC, Colas og så videre, fortæller Jan Dahl, der er direktør hos Wirtgen Denmark.

Før Jan Dahl i 2022 indtog pladsen som direktør, ligger 35 års erfaring hos Wirtgen i Danmark, hvor han stort set har været i alle hjørner af firmaet.

- Jeg startede på gulvet som montør og har siden været rundt i alle afdelinger af huset. Det, tror jeg, er sundt for en direktør. Du kommer til at lære alle dele af virksomheden at kende og kan tale med på de ting, som medarbejderne kommer med, siger Jan Dahl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Wirtgen Denmark beskæftiger i dag 34 medarbejdere. Foto: Jørgen Ahler.

Unik i Danmark, gigant i verden

Wirtgen-gruppen er en gigant på det internationale marked for maskiner og anlæg til veje og asfalt. Den består af fem selskaber med hver sit speciale.

Firmaet Wirtgen producerer asfaltfræsere, Vögele laver asfaltudlæggere, Hamm tager sig af tromlerne, Kleemann laver store knusere, sortéranlæg og stackere, mens Wirtgen Groups senest tilkomne, Benninghoven, laver hele asfaltværker.

Wirtgen Denmark repræsenterer hele gruppen i Danmark, Island, Grønland og på Færøerne.

- Vi er dem, der har været på markedet længst. Vi er ret unikke, vil jeg faktisk sige, ikke mindst fordi vi har nogle meget dygtige montører, som har en stor viden, siger Jan Dahl ydmygt, men også med stolthed i stemmen.

rich-media-5
Wirtgen Denmark i Taulov ved Fredericia. Foto: Jørgen Ahler.

Sådan har medarbejderne det også. Mange af dem har været med i mere end 20 år. Det gælder blandt andet Jens Kjærgaard:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg elsker det her arbejde. Der sker noget nyt hver dag. Og så er vi bare gode til at hjælpe hinanden. Alle kan noget unikt, siger han.

Sådan ser en af firmaets yngste også på det. Jonas Bønneland Schlünssen, skiftede fra automekaniker til montørjobbet hos Wirtgen.

- Det er noget helt andet end at rode med biler, men det er nogle virkelig spændende maskiner, vi har her i huset. Jeg ved godt, alle vil sige det samme, uanset hvor man er, men jeg synes virkelig, vores maskiner er nogle af de bedste, griner den unge montør.

rich-media-8
Opgaverne er alsidige for montørerne. Foto: Jørgen Ahler.

Grøn rejse med John Deere kun lige startet

I 2017 blev Wirtgen Groups 54 afdelinger solgt til John Deere. Det kan blandt andet ses på de motorer, som i dag sidder i mange af maskinerne, hvor der nu står det velkendte John Deere-mærke på.

rich-media-9
John Deere købte Wirtgen Group i 2017. Foto: Jørgen Ahler.

- Kunderne er meget tilfredse med motorerne fra John Deere, siger Lars Schmidt, der er Sales Manager hos Wirtgen i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke bare fordi de kører godt, men også fordi de er med helt i front på ny teknologi, herunder dataindsamling, der fylder mere og mere.

- De nye JD-link systemer gør det muligt for os at trække data ud på rigtig meget i maskinerne. Blandt andet kan vi se fejl på maskinerne direkte herhjemme fra værkstedet, så vi hurtigere kan løse dem, siger Lars Schmidt.

rich-media-11
I dag handler det meget om den grønne omstilling og data på de nye maskiner. Foto: Jørgen Ahler.

Også den grønne omstilling fylder meget hos Wirtgen.

- Det er nok svært stadig at se en helt lige vej til eldrevne maskiner, når vi snakker de helt store hos os. Men vi er allerede godt i gang med de mindre, siger Jan Dahl.

rich-media-12
Jan Dahls far stiftede den danske afdeling af Wirtgen Group. Foto: Jørgen Ahler.

Faktisk har John Deere lige investeret i den første batterifabrik i USA. Så ifølge Jan Dahl vil vi se flere og flere elektriske maskiner fra Wirtgen Group.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har allerede elektriske tromler, og nu kommer de første asfaltudlæggere også, siger direktøren, der netop er vendt hjem fra et større marketingsmøde i Tyskland, hvor alle Wirtgens ledere fra hele verden var samlet.

- Og her gik meget af tiden med at snakke om den grønne omstilling. Det er den vej, vi skal, og vi er klar, slutter direktøren i Wirtgen Group Denmark.

Få et dybere indblik i Wirtgen Denmark ved at se videoen øverst i artiklen.

rich-media-14
Foto: Jørgen Ahler.