Lyt til artiklen:

Stor ordre fra det britiske forsvar blev afgørende for dansk maskinproducent

00:00
Hastighed: ???x
03:51

Abonnementsartikel

I starten af 1990'erne leverede Hydrema flere hundrede rendegravere til England. Ordren fik en stor betydning for den nordjyske virksomhed.

Fra tid til anden dukker de op: Hydremas grønmalede rendegravere fra begyndelsen af 1990'erne.

- Vi ser dem stadig i markedet, fordi de er blevet eksporteret tilbage til Danmark fra England. De er gamle, men de kører stadig, siger Hydremas administrerende direktør, Jan Werner Jensen, til Maskinteknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Fra artiklen "Kæmpeordre til Nordjysk virksomhed", trykt i 1990. Arkivfoto: FBG Medier A/S.

I anledningen af Maskintekniks og Grøn Tekniks udgave 500 på tryk i denne måned, følger redaktionen op på en række artikler fra de tidligste trykte udgaver. Her er det artiklerne "Kæmpeordre til Nordjysk virksomhed" fra 1990 og "Ny millionordre til Hydrema" fra 1992. Det var på det tidspunkt den største ordre uden for Skandinavien i Hydremas historie.

Ordren på de cirka 350 knækstyrede rendegravere blev lagt på et tidspunkt, som blev afgørende for den nordjyske virksomhed.

Op imod britisk producent

I begyndelsen af 1990'erne var der ikke mange danske entreprenører, som købte nye maskiner. Det mærkede den danske maskinproducent til, som på det tidspunkt var meget afhængig af det danske marked.

Derfor gik det bestemt ikke ubemærket hen, da virksomheden fik en bestilling fra vest.

rich-media-3
Fra artiklen "Ny millionordre til Hydrema", trykt i 1992. Arkivfoto: FBG Medier A/S.

Hydrema var op imod en britisk producent, som også producerede rendegravere. Men det blev den danske maskinproducent fra Støvring, der vandt ordren fra det britiske forsvar. Først på 300 styk rendegravere og bagefter en tillægsordre på 50 mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Da vi fik ordren, vidste vi ikke, at vi stod over for en krise i samfundet af den størrelse, som vi fik, fortæller Jan Werner Jensen, som blev formelt ansat i farens virksomhed i 1992.

rich-media-5
Hydremas administrerende direktør, Jan Werner Jensen. Foto: Jørgen Ahler.

- Det gav os nogle udfordringer, fordi vi vidste, at vi skulle omstille en stor del af produktionen til det engelske forsvar og samtidig have kapacitet til at betjene vores danske entreprenørkunder. Så vi havde egentlig bygget vores lagre op. Men på grund af krisen kom der ikke det aftræk, vi forventede, fortæller han.

Et gennembrud

Ordren fra det engelske forsvar blev derfor afgørende for, at Hydrema kunne køre hen over krisen i Danmark.

- Det var fantastisk at have så stor en ordre at arbejde med, for ellers havde vi sendt alle medarbejderne hjem der i start 1990'erne. Så det betød, at vi kunne fastholde vores gode, loyale medarbejdere, at vi klarede krisen og var klar til at komme videre, da markedet igen begyndte at buldre, fortæller Jan Werner Jensen.

Få år efter fik Danmarks eneste producent af entreprenørmaskiner også et stort gennembrud i England på deres 912 dumpere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Dumperen blev en succes i England. Foto: Hydrema.

- Vi begyndte at sælge dumperne i større styktal, hvor man kan sige; har det noget med det at gøre? Det kunne godt være, at vi var blevet kendt i England efter at have leveret til det britiske militær. Så det var nok vores første rigtige succes uden for Skandinavien med eksport, siger direktøren.

Leverandør til forsvar

For Hydrema er det siden blevet til en løbende kontakt med forskellige landes forsvar om at levere specialprodukter, bygget til de krav et forsvar stiller. Blandt andet producerede den nordjyske virksomhed deres første generation af mineryddere til det danske forsvar i slutningen af 1990'erne.

rich-media-8
Ikke alle maskiner er gule. Foto: Hydrema.

I dag er rendegraverne til det britiske forsvar blevet skiftet ud, og mange af dem endte deres dage i krig i et andet land. Men ikke alle 350 styk. For indimellem finder enkelte af de grønmalede maskiner tilbage til det land, hvor de i sin tid blev produceret i.

Efter 36 år og 500 trykte udgaver: Maskinteknik er stadig stærk på print

Se også:

Efter 36 år og 500 trykte udgaver: Maskinteknik er stadig stærk på print

30 år senere: - Ham på minilæsseren var heldig

Se også:

30 år senere: - Ham på minilæsseren var heldig

Fra ét stort dansk tunnelprojekt til et andet: Det begyndte under Storebælt

Se også:

Fra ét stort dansk tunnelprojekt til et andet: Det begyndte under Storebælt