Lyt til artiklen:

ARBEJDSPLADSEN: Stemas A/S

00:00
Hastighed: ???x
05:38

Abonnementsartikel

Denne gang besøger vi Stemas A/S som arbejdsplads. I mere end 40 år har de solgt maskiner til entreprenørbranchen og landbruget. Med Weidemann og Wacker Neuson i garagen er de rustet til en elektrisk fremtid.

De har både store og små maskiner - nogle med forbrændingsmotorer og andre elektriske. Foran den store hovedbygning i Hadsten er Stemas A/S godt forsynet med maskiner til de travle entreprenører og flittige landmænd.

Vi har aldrig været så komplette, som vi er i dag, og vi behøver ikke at være mere end det, vi er nu,

Direktør Robert Kjærgaard, Stemas A/S

- Her på pladsen har vi maskiner, der er på vej ud til kunder. Faktisk er der lige blevet hentet nogle her til morgen, og det er næsten hver dag, fortæller maskinsælger Kristen Holst Outzen, mens han bevæger sig mellem de mange maskiner, der står på rad og række i det østjyske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Stemas A/S har hovedkvarter lige ved motorvejen i Hadsten. Foto: Jørgen Ahler.

Fortællingen om Stemas startede dog længere sydpå i Aabenraa, hvor Stemas blev grundlagt i 1981 i en gammel garage på havnen.

- Det startede med import af kompaktmaskiner af de to brødre, John og Lau Boysen, og på et tidspunkt blev de overtaget af JMM Group og blev dermed en del af en stor koncern. Og det er der, hvor vi står i dag, siger den nuværende direktør og medejer, Robert Kjærgård.

rich-media-4
Der er godt gang i salget hos Stemas, der altid har fingeren på markedspulsen. Foto: Jørgen Ahler.

Siden da har Stemas A/S udviklet sig positivt. Robert Kjærgård har været med i næsten 25 år og har været med til at bringe virksomheden helt til tops på det danske marked.

- Vi har prøvet mange forskellige produkter, men nu har vi Weidemann og Wacker Neuson, hvor sidstnævnte har en helt enorm produktportefølje. Vi har aldrig været så komplette, som vi er i dag, og vi behøver ikke at være mere end det, vi er nu, siger Robert Kjærgård.

rich-media-5
Maskiner på rad og række hos Stemas A/S i Hadsten. Foto: Jørgen Ahler.

Stemas A/S består i dag af fem lokationer med over 80 medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan faktisk ikke rigtig ansætte eller finde flere medarbejdere, så vi har fundet vores naturlige niveau, som vi skal udvikle os inden for, siger direktøren.

Kvalitetsmaskiner til mange brancher

På værkstedet møder vi en af de fire faste entreprenørmekanikere, Steffen Munk.

- Jeg er lige i gang med at installere LED-lys på en Weidemann-maskine. Jeg er egentlig uddannet som automekaniker, men jeg nyder arbejdet her hos Stemas, som selvfølgelig kræver lidt noget andet. Men det er nogle rigtig gode maskiner, vi arbejder med, siger Steffen Munk.

rich-media-7
Stemas A/S har i dag over 80 medarbejdere over hele landet. Foto: Jørgen Ahler.

Maskinerne bliver solgt til mange forskellige brancher, og Stemas A/S er dygtige til at navigere rundt i dem.

- Vi er faktisk meget alsidige, og det har altid været vores styrke i både gode og dårlige tider. Vi kan levere til landbrug, kirkegårde, kommuner, recycling og meget mere. Vi har nu produkter, der passer til det hele, og jeg synes, vores styrke ligger i at være til stede, hvor der er behov. Vi er omstillingsparate, så hvis vi mærker, at landbrugssektoren går ned, skifter vi til andre områder, siger Robert Kjærgård.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-9
Steffen Munk er entreprenørmekaniker hos Stemas A/S. Foto: Jørgen Ahler.

Og måske kan en ung medarbejder som Steffen Munk se frem til en lang karriere hos Stemas A/S. Virksomheden har altid været dygtig til at fastholde deres medarbejdere.

- Vi har en tradition for at holde på vores medarbejdere i lang tid. I vores afdeling i Sønderjylland har vi en 'Hall of Fame', hvor man kan se, at nogle medarbejdere har været her i alt fra 20 til næsten 50 år, siger Robert Kjærgård stolt og forklarer hvorfor:

- Vi er meget platfodet, som jeg plejer at sige. Vi har nogle stærke værdier, som vi altid forsøger at leve op til. Vi kalder det 'svesken på disken' - vi siger tingene, som de er. Det kan være hårdt, men vi pakker ikke tingene ind. Det betyder, at både medarbejdere og kunder ved, hvad vi mener og står for, siger Robert Kjærgård.

rich-media-10
Endnu en maskiner bliver testet før levering. Foto: Jørgen Ahler.

Altid i bevægelse

Selvom Stemas A/S i dag har en fast position på markedet og er etableret, står tingene ikke stille.

- Vi er nødt til hele tiden at være i bevægelse. Det kræver branchen. Der kommer hele tiden nye krav og nye spillere på banen, så hvis vi ikke følger med, går det galt. Vi skal være vedholdende og være klar med de nyeste produkter inden for grøn omstilling og emissionskrav. Det er faktisk hårdt at være med i dag, erkender Robert Kjærgård.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-12
Weidemann får lidt kærlighed på værkstedet. Foto: Jørgen Ahler.

Ude på pladsen fortsætter Kristen Holst Outzen med at præsentere maskiner, heriblandt en Wacker Neuson rendegraver med VDS (Vertical digging system).

- Det betyder, at kabinen retter sig selv op, når du arbejder på en skråning eller andet. Det giver en helt anden form for komfort og præcision.

rich-media-13
Elektrisk grej står klar på lageret hos Kristen Holst Outzen. Foto: Jørgen Ahler.

Rundturen fører os videre til fremtidens maskiner, hvor Wacker Neuson har gjort store fremskridt med elektriske entreprenørmaskiner, især de mindre modeller.

- Når man først har vænnet sig til tanken om at skulle have et ekstra batteri og oplade det i stedet for at fylde benzin på, er det faktisk meget bedre. Der er meget mindre støj og service på disse elektriske maskiner, siger sælgeren Kristen Holst Outzen.

rich-media-14
En Weidemann for LED-lygter installeret. Foto: Jørgen Ahler.

Den elektriske fremtid er noget, Stemas A/S ser positivt på og som de konstant stræber efter at være i front på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser positivt på fremtiden. Det faktum, at vi har fået Wacker Neuson ombord, giver os et stort potentiale. De udvikler konstant nye maskiner, og lige nu giver de os nok det bedste materiale til vibration og beton på markedet. Og nu skal der bygges en Femern-forbindelse, som vi skal levere til, så vi er langt fra færdige med at bevæge os fremad, afslutter Robert Kjærgård.

rich-media-16
Stemas A/S gør klar til at levere maskiner og udstyr til Femern-forbindelsen. Foto: Jørgen Ahler.