Lyt til artiklen:

Viborgentreprenør gearer organisationen til vækst

00:00
Hastighed: ???x
05:32

Abonnementsartikel

Thomas Nørgård ApS har efter 17 år som ejerledet virksomhed ansat en administrerende direktør, der skal understøtte en vækststrategi med nye systemer og struktur.

Omsætningen er fordoblet gennem de seneste fire år, og antallet af medarbejdere er siden begyndelsen midt i nullerne gået fra syv til 55, så der har været tale om gedigent vokseværk for entreprenør og kloakmester Thomas Nørgård ApS i Viborg.

Indehaveren har gennem virksomhedens første 17 år drevet forretningen som ejerleder med det fulde ansvar på egne skuldre. Men nu tager han næste skridt og har pr. 1. december ansat Tobias Fogh - der kommer fra jobbet som leder af Tschernings jyske afdeling - som CEO i Thomas Nørgård ApS. Samtidig indsættes der en professionel bestyrelse for virksomheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

ESG og LCA

Den ny direktør har nu ansvaret for den daglige drift. Det sker blandt andet i samarbejde med Steffen Christensen, der er aut. kloakmester og ansvarlig for kloakafdelingen, som er en meget alsidig afdeling med op mod 800 mindre og større projekter om året. Steffen har været med gennem næsten alle 17 år, og han har desuden en mindre ejerandel i virksomheden.

Thomas Nørgård vil fremover bruge sit fokus på projekterne, og det bliver dermed Tobias Foghs opgave at understøtte forretningen med indførelse af nye systemer og struktur, der kan lægge grunden for yderligere vækst de kommende år.

- Det handler blandt meget andet om at håndtere de nye og stigende krav til dokumentation, herunder ESG (bæredygtighedsrapportering) og LCA (livscyklusvurdering) og derigennem fremtidssikre virksomheden og geare den til ny vækst, fortæller Tobias Fogh til Maskinteknik.

Fokus på rekruttering

Det er essentielt, at virksomheden hurtigt kommer i mål med det forberedende ESG-arbejde, så man er klar til at kunne byde ind på de store offentlige projekter i fremtiden.

- Der er masser af opgaver på vej, som vi har stor ekspertise i. Det gælder for eksempel kæmpeopgaven med kloakseparering, som kommer til at løbe de næste mange år. Men også fjernvarmeforsyning og elektrificering, herunder etablering af ladestandere, tilføjer Steffen Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det er også vigtigt i forhold til rekruttering. Vores fremtidige succes afhænger af, at vi kan blive ved med at fastholde og tiltrække de rigtige medarbejdere med de fornødne kompetencer. Det har indtil videre heldigvis ikke været et problem, tilføjer Tobias Fogh.

Moderne maskinpark

Virksomheden forholdsvis store maskinpark er moderne, og det er der flere årsager til.

- Først og fremmest er der sjældent problemer med nye maskiner, og desuden er de mere brændstofeffektive end ældre modeller. Samtidig er vores maskinførere naturligvis også meget tilfredse med at arbejde med nyt grej, hvor komforten er i top. Normalt har vores maskinførere også noget at skulle have sagt, når der skal laves fornyelser af maskinparken, siger Steffen Christensen.

Maskinparken tæller blandt andet en række større og mellemstore gravemaskiner (Hitachi og Liebherr), cirka 20 minigravere, 2 store læssemaskiner (Volvo og Hitachi), 2 Hydrema rendegravere og der er bestilt en ny Case grader til levering efter nytår. Desuden er der tre lastbiler i vognparken, en tv-bil samt en helt ny slamsuger, og dertil kommer masser af udstyr af forskellige slags.

- Næsten alle maskiner er udstyret med fuld 3D fra Leica, så på maskinsiden er vi rigtig godt rustet, fastslår Steffen Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra Sjælland til vestkysten

Selvom mange projekter udføres i lokalområdet i det midtjyske, så er virksomheden dog også godt repræsenteret andre steder.

- Vi er blandt andet i gang nord for Aalborg, i Vestjylland og på Sjælland. Og vi har projekter i Tyskland. Thomas Nørgård ApS er et kendt og respekteret navn langt omkring, siger Tobias Fogh.

I øjeblikket arbejder den nye administrerende direktør benhårdt på at få udviklet og implementeret nogle nye processer, så virksomheden kan håndtere endnu et løft i omsætningen.

- Vi vil gerne være større, men det skal ikke gå hurtigere, end at vi kan følge med i hele organisationen. For det er meget vigtigt, at vi fortsat også kan tage små opgaver ind. Vi har et godt navn udadtil, og det må vi ikke sætte over styr. Vi skal stadig tilbyde nærhed og have god tid til at snakke med kunderne, siger direktøren.

Organisatorisk bæredygtighed

Internt har han også fokus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kalder det for organisatorisk bæredygtighed. Det er vigtigt, at vi kan have det sjovt og hyggeligt og samtidig drive en rentabel virksomhed, fastslår han over for Maskinteknik.

Af de 55 medarbejdere er der lige nu otte kontorfolk, og man søger en person til en ny stilling som økonomiansvarlig. Resten af styrken er primært timelønnede, som hver dag arbejder med deres faglighed på de mange igangværende projekter. Af disse har man p.t. to struktør-lærlinge, som snart er færdiguddannede samt en ny, som næsten lige er startet.

- Vi vil gerne have flere elever, så vi rammer cirka 10 procent af arbejdsstyrken. Men det kan være svært tiltrække de unge, selvom vi i al beskedenhed mener, at vi kan tilbyde en rigtig god arbejdsplads, siger Steffen Christensen.