Lyt til artiklen:

Her er den nye danske importør af bomstærke og alsidige Lännen

00:00
Hastighed: ???x
04:52

Abonnementsartikel

De store og stærke multimaskiner fra finske Lännen kan blive populære i Danmark, spår en fynsk entreprenør, der netop har købt en spritny 8800M hjem.

Det bliver den fynske maskinhandler Kragmann, der kommer til at introducere det finske mærke Lännen i Danmark. Det blev offentliggjort forleden, da en delegation fra Lännen og repræsentanter fra Kragmann mødtes hjemme hos Peter Jeppesen, der siden 2003 har drevet en klassisk "mand og maskine" entreprenørvirksomhed i Middelfart.

rich-media-1
Fra venstre ses Lännen-delegationen med Sonny Tornäs, salgschef, Jan Offesson, kontraktsælger og Joakim Berglund, landechef. I midten Peter Jeppesen. Til højre ses Kragmanns repræsentation med indehaver Jesper Kragmann, sælger Rasmus Juul Jensen og Jonathan B. Andersen, driftsdirektør. Foto: Jacob Kaas.

Her blev der sparket dæk til den helt store guldmedalje, da Peter Jeppesen kørte den nye maskine frem på gårdspladsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I er startet det helt rigtige sted. Der er mange i mit netværk her på Fyn, der holder et vågent øje med mig og min nye Lännen, der bare er en større og stærkere maskine, end hvad der hidtil har været på markedet i Danmark, fortæller Peter Jeppesen, der for nogle måneder siden brugte en rum tid på at undersøge markedet for større og stærkere rendegravere.

Han ville nemlig gerne have fingrene i en noget større maskine, der kunne give ham en fordel ude på pladserne, hvor han vil kunne agere både gravemaskine og gummiged i en snæver vending.

Han kører årligt mellem 2500 og 3000 timer og har de sidste to år arbejdet på Baltic Pipe-projektet, mens han nu er i fuld gang med et stort fjernvarmeprojekt.

rich-media-3
Lännen 8800M er M-seriens største maskine. Den blev lanceret i 2020.

- Med denne noget større og stærkere maskine kan jeg løse flere opgaver på pladsen, fordi den i højere grad er lidt mere som en hjulgraver og lidt mere som en gummiged, siger Peter Jeppesen, der beskriver sig selv som en udpræget maskin-nørd.

- Den kan bare mere af det hele, siger entreprenøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Peter Jeppesen opdagede Lännen på Roskilde Dyrskue i sommer. På nettet studerede han efterfølgende ivrigt på specifikationerne for det, som man i Sverige og Finland kender som en "multimaskine".

rich-media-5
Peter Jeppesen driver entreprenørvirksomhed med udgangspunkt i Middelfart og glæder sig til for alvor at få sin nye Lännen ud at arbejde og vise, hvad den kan. Foto: Jacob Kaas.

Han tog kontakt til den svenske kontraktsælger Jan Offesson, og sammen fik de strikket en købsaftale på plads med Lännen i Sverige.

Dermed var der forrige lørdag levering af den nye Lännen-maskine, der populært sagt er en gummiged med en gravemaskine bagpå.

Interessant dansk marked

Der er 533 kilometer fra Jönköping i Sverige, hvor Lännen holder til og så til Middelfart, hvor den nye 8800M nu skal ud og arbejde. Lige lovligt langt i forhold til på ordentlig vis at kunne holde en fornuftig serviceaftale kørende.

Lännen var derfor på udkig efter en dansk samarbejdspartner, der dels helt aktuelt kunne overtage serviceaftalen med Peter Jeppesen, men også ville kunne træde ind som dansk importør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Et produkt bliver aldrig bedre end den leverede service. Derfor var det vigtigt for os at finde et godt samarbejde med en forhandler som Kragmann, der både kan sælge maskinerne, men også har et godt eftermarked med service og support, siger Joakim Berglund, der er Lännens landechef for Sverige, Norge, Danmark og Island.

Det danske marked er næsten ubetrådt land for den finske producent, der ud fra sine optegnelser blot har fem maskiner registreret i Danmark.

- Danmark er et rigtigt "rendegraverland", fordi Hydrema har sin fremstilling der. Vi anser os selv for at have en multimaskine, der kan klare flere ting på alle årstider. Vi har i øjeblikket kunder, der fakturerer omkring 3.000 timer om året, så Lännen vil være en god investering for kunderne, siger Joakim Berglund.

- Vi ser ude omkring i verden, at kunder ønsker færre maskiner med lavere serviceomkostninger. Så er det bedre at investere i en multimaskine fra Lännen, siger landechefen.

Der er 1400 meter i fugleflugt fra Peter Jeppesens ejendom på Strib Landevej i Middelfart til Kragmann A/S på Værkstedsvej. Og hos Kragmann har man igennem længere tid ønsket sig at repræsentere et entreprenørbrand som importør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-9
Joakim Berglund, landechef for Sverige, Norge, Island og Danmark giver håndslag på den nye samarbejdsaftale med Jesper Kragmann, indehaver af Kragmann A/S i Middelfart. Foto: Jacob Kaas.

Et stærkt nicheprodukt

Jesper Kragmann, der er indehaver af New Holland-forhandleren Kragmann, lagde også mærke til Lännen på Roskilde Dyrskue, og parterne har siden nærmet sig en samarbejdsaftale. Den aftale er nu officiel.

- Vi har oplevet en del potentielle kunder, der har prikket til os i forhold til, om vi ikke kunne være dem, der tog Lännen til Danmark. Og vi kan helt klart se, at der vil være et behov for de her maskiner, siger Jesper Kragmann, der vurderer, at man på årlig basis vil kunne afsætte en håndfuld Lännen-maskiner i Danmark.

- Hos Kragmann vil vi gerne have en mere balanceret forretning med fokus på både landbruget og på entreprenørerne. Lännen er et meget stærkt nicheprodukt, der kan styrke os i forhold til entreprenørbranchen, siger Jesper Kragmann, der ikke er bekymret for diskrepans mellem Lännen-kunder og New Holland-kunder.

- Lännen henvender sig til et helt andet segment. Den er jo to maskiner i en, og der vil være steder, hvor det vil give mening at investere i den frem for i både en gummiged og en gravemaskine. Den koster altså også i rene træskolængder det samme som tre New Holland rendegravere, siger Jesper Kragmann, der stadig har antennerne ude i forhold til muligheder for import af nye brands i Danmark.

- Vi vil fortsat bestræbe os på at finde nye nicheprodukter, der kan fylde huller i det danske marked, siger Jesper Kragmann.

rich-media-12
Entreprenør Peter Jeppesen diskuterer detaljerne på sin nye maskine med Lännens landechef, Joakim Berglund.