Lyt til artiklen:

Behold dit kørekort og undgå bøder i dumperen

00:00
Hastighed: ???x
03:00

Abonnementsartikel

Mange entreprenører lejer eller ejer en jorddumper, men langt fra alle ved, at der gælder forskellige regler for kørsel på og udenfor vejen.

For at køre lovligt på landevejen er det vigtigt at have styr på reglerne for vægt og dimensioner. Det du transporterer bestemmer om dumperen skal indregistreres. Samtidig kan der være undtagelser, som kan være svære at overføre til den enkelte situation, skriver Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E) i pressemeddelelse.

- Et eksempel er færdselsloven, som gælder de fleste steder, mens vægt, dimensioner og registreringsregler kun gælder landeveje. Det betyder, at du skal have styr på, hvor stor og tung din jorddumper må være, og om den skal have nummerplade eller ej, fortæller Gerth Petersen Holm, maskinkonsulent i DM&E.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vær på forkant

Ifølge brancheorganisationen, er det dit ansvar som maskinfører af en jorddumper at kende og overholde reglerne. Og derfor er det vigtigt, at du søger efter pålidelige og opdaterede kilder, der kan informere dig om reglerne for eksempel på DM&E's hjemmeside.

- En del af ansvaret ligger også hos os, og vi forsøger os på at gøre flere informationer tilgængelige for vores medlemsvirksomheder. Vi har derfor lavet et fakta-ark, som skal fungere som et opslagsværk for medlemmerne, og informationerne gør vi tilgængelige på vores hjemmeside. Derudover gør vi også meget ud af den personlige kontakt, så vi kan møde medlemmer i deres individuelle situation og rådgive derefter, siger Gerth Petersen Holm og fortsætter:

- Samtidig håber vi også, at en belysning på emnet kan få folk til at dykke mere ned i instruktionsbogen, da det i sidste ende er den information, der er gældende. Man skal være opmærksom på, hvad producenten angiver f.eks. i forhold til hvilken hældning den må køre på, hvilken størrelse hjul, der må monteres og hvor meget den må køre med m.m.

rich-media-2
Gerth Petersen Holm, maskinkonsulent i DM&E. Pressefoto.

Indregistrering af jorddumper

Reglerne om lovlig kørsel med jorddumper indebærer, at du er oplyst og kender de specifikke regler - både for hvornår du skal indregistrere din dumper, hvor hurtigt du må køre, hvilke regler der gælder for lygter og reflekser samt regler på byggepladsen.

- Jorddumpere defineres som et motorredskab, ifølge dansk lovgivning. Og motorredskaber er ikke EU-godkendte, og de er derfor underlagt dansk lovgivning for kørsel på vejen, forklarer Gerth Petersen Holm, og uddyber:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Du må altid flytte jorddumperen på landevejen, når den er tom, hvis den ikke overskrider regler for vægt og dimensioner. Det du transporterer, bestemmer om dumperen skal indregistreres.

Som undtagelse må større køretøjer krydse og benytte vejen i op til 300 meter. Her anbefales det, at du skilter med, at arbejdskøretøjer benytter vejen.

Fakta: Lovlig dumperkørsel

  • Husk indregistrering: Transporterer du materiale, som dumperen ikke selv skal bruge på landevejen, er det et krav, at dumperen er indregi­streret. Eksempler på materialer, som dumperen selv skal bruge, kan være ekstra dæk eller lignende. Transporterer den for eksempel sand, jord eller en graveskovl, er der krav om indregistrering.
  • Tempo 40 kræver nummerplade: 30 kilometer i timen er den almindelige hastighed, men dumpere kan dog tempo 40 godkendes. Dette kræver en godkendelse samt indregistrering. Tempo 40 kræver både skilt og nummer­plade, ellers kan Tempo 40 ikke bruges.
  • Bredde over 2.55 kræver særlige forhold: Dumperen må være op til 2.55 meter til almindelig kørsel på alle veje - også grus­veje. Er dumperen mellem 2.55 meter og 3.30 meter bred, må den køre på vejen, hvis den er særligt indrettet til skov, land­brug eller vejarbejde. Den skal være særligt indrettet og ikke kun bruges til disse formål.