Lyt til artiklen:

Tscherning tog sprængstoffer i brug til nedrivning af forbrændingsanlæg

00:00
Hastighed: ???x
02:12

Nogle nedrivningsprojekter kræver mere detailplanlægning end andre.

I Høje Taastrup har Tscherning netop stået for nedrivningen af et gammelt forbrændingsanlæg hos Vestforbrænding, der havde udspillet sin rolle som følge af udviklingen af nyere og mere miljøvenlig teknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Ifølge projektleder Peter Hansen foregik nedrivning på optimal vis. Foto: Tscherning.

Her har entreprenøren blandt andet udført en omfattende miljøsanering og sorteret tonsvis af materialer til genanvendelse. Derudover havde forbrændingsanlægget en 75 meter høj skorsten, som man har fjernet ved sprængning.

- Vi fjernede først bygningen ned til terræn, hvorefter vi væltede skorstenen, mens der stadig var kælder under jorden, fordi så kunne skorstenen falde ned i det hul, fortæller projektleder hos Tscherning Peter Hansen.

Den sikreste metode

Det er ikke hver dag, man foretager nedrivninger ved hjælp af sprængning, fortæller projektlederen.

- Vi valgte den metode i dette tilfælde, fordi vi vurderede, at det var den sikreste. Man kunne også have valgt at klippe eller skære skorstenen ned, men det havde krævet noget helt andet isenkram, siger Peter Hansen.

- Det er selvfølgelig altid spændende med en sprængning, men vi har kompetente samarbejdspartnere, så vi havde tillid til at det ville køre som planlagt, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

21.000 tons jord

Efter sprængningen har Tscherning fjernet resterne af skorstenen og forbrændingsanlæggets kælder. Tilbage var der et relativt stort hul, som skulle fyldes op.

rich-media-5
Omtrent 21.000 tons jord skulle der til at fylde hullet efter forbrændingsanlægget op. Foto: Tscherning.

- Jeg har ikke fået den endelige opgørelse endnu, men vi har brugt omtrent 21.000 tons jord til at fylde op med, fortæller Peter Hansen.

En optimal nedrivning

Projektlederen er godt tilfreds med projektet, som nu er bragt til ende.

- Det var en rigtig optimal nedrivning, for forbrændingsanlægget lå temmelig meget for sig selv. Den nærmeste nabo var genbrugspladsen ved siden af, men det var muligt at afskærme den fra projektet, og der bor ikke nogen derude, fordi det er et industrikvarter, så det hele forløb gnidningsfrit, siger han.

99 procent af bygningsmaterialerne fra forbrændingsanlægget vil blive brugt til genanvendelse, heraf er en stor del beton, jern og metal.

rich-media-7
Det 75 meter høje tårn gik ned med et brag. Foto: Tscherning.