Lyt til artiklen:

Mathias går all-in som dansk importør af belgiske afrettere

00:00
Hastighed: ???x
05:06

Abonnementsartikel

Kærligheden sendte landmandsuddannede Mathias Nielsen til Vesthimmerland, og her spottede han en særlig niche, der nu er blevet til en spirende maskinforretning.

26-årige Mathias Nielsen havde oprindeligt en drøm om at køre en lille maskinstation i det sønderjyske.

Nu kører han land og rige rundt med sin maskintrailer og viser interesserede entreprenører, anlægsgartnere og brolæggere, hvordan de kan spare tid og kræfter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter Mathias mødte Pernille og flyttede fra Sønderjylland og ind på landstedet ved Aars, hvor hun driver selvstændig hesteforretning, så undrede han sig nemlig såre, da han søgte efter en god en afretter til at få kærestens ridebane til at stå 100 procent i vater.

- Jeg undersøgte markedet og fandt ud af, at der ikke var ret mange spillere på det danske marked. Derfor begyndte jeg at kigge efter, hvad der var at finde i udlandet.

Researchen viste, at der var en række interessante producenter i Holland og Belgien, der havde spændende maskiner til lige den opgave.

Belgisk besøg

Egentlig var han bare på udkig efter en enkelt maskine, så han kunne løse sin egen opgave og så måske lave lidt småjobs med den i sin fritid.

- Jeg arbejdede på daværende tidspunkt som smed på vedligehold på Dania inde i Aars. Men jeg havde jo allerede fri klokken 15, så der var masser af tid til at lave mere, når jeg kun arbejdede halvdelen af dagen, siger Mathias Nielsen med et glimt i øjet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Mathias Nielsen står bag den relativt nye virksomhed Kilver Aps, der har importen og sælger maskinerne fra den belgiske producent HB Constructie & Machines BVBA i Danmark. Foto: Jacob Kaas.

- Min kammerat og jeg hopper i bilen og kører til Holland og Belgien for at se nærmere på maskinerne. Vi er vokset op sammen og har altid lavet lidt småforretninger sammen som små kræmmere. Og tanken om at lave forretning på de her maskiner havde allerede strejfet os, siger Mathias Nielsen.

På turens sidste stop kommer de til den belgiske producent HB Constructie, der er en mindre producent, som beskæftiger fem medarbejdere. Her møder de virksomhedens manager Bart Housen, der viser maskinerne frem.

- Jeg blev ret imponeret over, hvor meget han vidste om maskinerne og kunne forklare os. De bygger også selv det hele på fabrikken. Og det er gode, relativt simple maskiner i rigtig fin kvalitet. Så vi får hurtigt drejet samtalen over på, om de mon skulle have sig en dansk importør, forklarer Mathias Nielsen, der dog kører hjem med tilbuddet på den ene maskine.

Tanken om at satse på at lave en forretning på import og salg, kunne de to venner dog slet ikke slippe. Men det ville betyde, at de skulle binde sig til at købe et større parti forskellige maskiner, der har priser, der starter ved et par hundrede tusinde kroner.

- Vi har altid haft det sådan, at så prøver vi det bare. Så prøver vi det bare, og hvis det går helt galt, så må vi finde en anden måde at få betalt Bart for de maskiner, fortæller Mathias Nielsen og griner lidt ved tanken om, at de to venner med en enkelt underskrift blev maskinimportører bare sådan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var da en lidt vild beslutning, siger Mathias Nielsen.

Stor interesse

Kilver Aps så dagens lys i midten af juli sidste år. Mathias Nielsen og vennen, Lukas Jensen Muntprat, har delt ejerskabet 75/25 med Mathias på fuld tid med den største ejerandel.

Lukas, der er ekstra skarp på alt med markedsføring, hjemmeside og virksomhedsopbygning, har fuldtidsarbejde "ved siden af".

- Siden vi satte underskriften er det gået rigtig stærkt. Der gik seks uger, inden den første maskine ville komme hjem. Og i den periode fik vi lavet hjemmesiden og annoncerede på Facebook. Vi fik en masse henvendelser, men det er jo svært at lave salg uden at kunne vise maskinen frem, forklarer Mathias Nielsen.

rich-media-5
Den laserstyrede afretter er bare en type af de afrettere, som Kilver Aps importerer og sælger i Danmark. Foto: Jacob Kaas.

Siden den første maskine kom hjem fra Belgien sidste år har Mathias Nielsen været hele kongeriget rundt mange gange. Et salg kommer nemlig typisk efter en god demokørsel, hvor Mathias kommer ud til den potentielle kunde med blot afretteren på maskintraileren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det hele handler om, at kunden får at se, hvor let maskinen er at håndtere og arbejde med. Så afretteren monteres altid på kundens eget udstyr. Der går sjældent mere end et par timer, så kører det hele bare, siger Mathias Nielsen.

Flere produkter

Mathias Nielsen og Kilver er blevet rigtig godt modtaget rundt om i landet. Der har været mange demokørsler og pænt med salg i løbet af det sidste lille års tid.

- Vi er blevet rigtig godt modtaget i markedet. Men som mange andre forhandlere, så oplevede vi, at kunderne blev lidt mere tilbageholdende i perioden efter sidste sommer som følge af usikkerheden om økonomien, fortæller Mathias Nielsen, der dog kan mærke, at vinden er vendt og optimismen er på vej tilbage.

Og optimismen lever også stadig i bedste velgående hos den lille maskinhandler.

- Planen er selvfølgelig, at vi gerne vil have lidt mere ind. Og strategien er, at nu får vi forretningen i gang og bliver rigtig gode til det her med afretterne. Vi skal kunne det her område til fingerspidserne, siger Mathias Nielsen, der bruger en del tid på at lære sine maskiner at kende ved at løse forskellige opgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil på sigt gerne udvide med flere produkter til branchen, men vi er slet ikke nået frem til, hvad det skal være. Det kommer på et tidspunkt, siger Mathias Nielsen, der dog kan fortælle, at det umiddelbare næste skridt er at få endnu mere volumen på salget af afretterne, så der kan komme en eller to medarbejdere mere med om bord.