Abonnementsartikel

Medarbejderinddragelse og en venlig kappestrid, kaldet "Den sidste dråbe", har på et år sparet brændstof for 100.000 kroner.

Dengang Nils Jakobsen luftede tankerne om, at finde en måde at reducere den tid, som maskinerne kørte i tomgang i, havde han ingen anelse om, at det ville føre til så store besparelser blot i Silkeborg-afdelingen. For ham lå der også en opgave i at få grønt lys til at gå i gang med missionen.

Ledelsen kunne godt se, at der ville være noget at hente. Men at det ville indebære, at man alene i 2017 opnåede en besparelse på 1300 arbejdstimer og 100.000 kroner i brændstof, var der ingen, der havde forestillet sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bryd koden

Rent konkret har vi set, at ved at have en dokumenterbar grøn profil med reduktionen af udledningen af CO2 og NOX, vinder vi nu vinder flere opgaver end før.

Værkfører Nils Jakobsen

Arkil

- Vigtigst af alt har været at få medarbejderne med på ideen. Et af tiltagene har været at introducere noget, vi har valgt at kalde Den sidste dråbe. Kort og godt er det en venskabelig konkurrence, hvor det handler om at udnytte brændstoffet bedst. I praksis trækker vi kørselsdata ud af maskinerne på månedlig basis. Ud fra tallene ser maskinføreren og jeg i fællesskab på de gode og de knap så gode sider. Ved at få tallene til at fortælle os noget, er maskinførerne i stand til at forbedre kørselsøkonomien, siger Nils Jakobsen.

I alt indsamles og anvendes data fra 30 maskiner, og tiltaget med Den sidste dråbe har nu ført til, at der er gået sport i det. Kort sagt er der gået en slags konkurrence i at spare, og forskellene fra før og nu er til at føle på. Nils Jakobsen nævner, at i det bedste tilfælde er én af maskinførerne gået fra en effektivitet fra omkring 60 procent til hele 97 procent. Gennemsnitligt er effektiviteten i hele afdelingen som helhed vokset fra 60 til 75 procent.

Gamle vaner er ved at være væk. Dem, der eksempelvis kører gravemaskine, holder nu ikke længere omdrejningstallet oppe på 3.000 for at få fuldt hydrauliktryk på, som man gjorde før i tiden. Nu køres der typisk i et af programmerne, og det har sænket omdrejningstallet til 2300, og bare det har givet massive besparelser.

Vinder vandrepokalen

For at gøre det hele nærværende og lidt festligt, er der hvert kvartal en prisuddeling i form af en vandrepokal med navnet indgraveret på den, der har klaret sig bedst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og for at ingen skal føle sig snydt, er der en stor portion hygge og smørrebrød til alle mand. Da maskinerne nu ikke kører meget tomgang længere, har vi også set et fald i serviceomkostningerne. Det har igen ført til, at vi kan beholde maskinerne to år længere, og vi får også en bedre gensalgspris, i kraft af de dermed har gået færre timer, siger Nils Jakobsen.

I nøgne tal har besparelserne i 2017 fordelt sig på en reducering af brændstofforbruget på 91.990 kroner. Samtidig har der også været en timemæssig besparelse på 1300 arbejdstimer og en reducering af serviceomkostningerne på 32.500 i afdelingen i Silkeborg.

- I dag har det, at have en grøn profil en meget stor betydning, når det handler om tilbudsgivning til stat og kommuner. Rent konkret har vi set, at ved at have en dokumenterbar grøn profil med reduktionen af udledningen af CO2 og NOX, vinder vi nu vinder flere opgaver end før, konkluderer Nils Jakobsen.