Abonnementsartikel

Kommuner skal gøre større indsats for at sikre danske arbejdspladser ved store anlægsarbejder.

Der var i mange år tradition for, at store anlægsprojekter samtidig kunne bruges til at skabe vækst i samfundet, fordi der blev skabt mange arbejdspladser i forbindelse med udførelsen af opgaven.

Men gennem de seneste især 15 år er udviklingen gået i en anden retning. Det er ikke længere nogen naturgiven konstatering, at det er danske byggearbejdere, der anlægger metro i København, bygger ny jernbanelinie mellem København og Ringsted, bygger en kommende Femern-forbindelse eller de nye broforbindelser ved Frederikssund og Masnedsund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu advarer direktør i Danske Anlægsentreprenører Niels Nielsen om, at også en kommende ny Storstrømsbro med stor sandsynlighed skaber masser af arbejdspladser - til lavtlønnet udenlandsk arbejdskraft.

Produceres i Polen

De nye broer over Roskilde Fjord og Masnedsund skal nemlig begge helt eller delvist produceres i Polen.

Niels Nielsen efterlyser blandt andet, at de danske myndigheder er så fleksible som muligt, for at broen kan bygges i Danmark.

- Vi er inde i en globalisering, og der er en konkurrence mellem ikke bare virksomheder om at udføre de store anlægsarbejder, men også kommuner og regioner kæmper om at tiltrække arbejdspladserne. Det er et klart billede af situationen. Det afgørende for de virksomheder, der skal udføre anlægget, er blandt andet, at kommunerne gør det attraktivt at udføre eksempelvis produktionen af de elementer, der skal anvendes, siger Niels Nielsen.

Andre kompetencer

Han efterlyser, at kommunerne i større grad på forhånd sætter sig ind i, hvad store entreprenørvirksomheder har brug for, når de skal bygge eksempelvis en bro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det gælder såvel tilslutning fra forsyningsvirksomheder og bedre infrastruktur til og fra byggepladsen. Vi kan ikke konkurrere med østeuropæiske lønninger, men til gengæld har vi andre kompetencer at konkurrere på. Det gælder blandt andet åbenhed og smidighed i procedurerne. Ser man isoleret på timelønningerne, er der forskelle, men aktive og synlige kommuner vil øge muligheden for at tiltrække arbejdspladserne. Men man skal aktivt sørge for at gøre fordelene synlige - ikke gemme dem, siger Niels Nielsen.