Lyt til artiklen:

Forsvarets fjernstyrede dozer kæmper mod flammerne ved Studstrup-værket

00:00
Hastighed: ???x
03:16

Abonnementsartikel

En fjernstyret dozer fra Ingeniørregimentet beviser i disse dage sit værd ved Studstrupværket, hvor den hjælper til med at skubbe træpiller ud fra den brændende silo.

Forsvaret har indsat en fjernstyret dozer i kampen mod den enorme silobrand på Studstrupværket. Med dozeren behøver slukningsmandskabet ikke selv at bevæge sig ind i siloen, hvor der naturligvis udvikles meget røg.

Branden i siloen opstod den 22. september, og siden da har brandfolk arbejdet i døgndrift med at slukke branden. Røgen fra branden har i høj grad generet lokalsamfundet i og omkring Studstrup, og myndighederne har opfordret til at borgere med hjertekar- og lungesygdomme søger væk fra området, mens branden står på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kritisk situation

Dozeren, der er en Caterpillar af modellen D6T og vejer cirka 20 tons, arbejder med at skubbe træpillerne ud fra siloen, hvorefter læssemaskiner kan flytte træpillerne under sikre forhold.

- Beredskabet var løbet tør for muligheder. Branden havde jo stået på i 10-12 dage, da de henvendte sig til os og spurgte, om vi havde et eller andet, der kunne hjælpe i situationen, fortæller Bjarke Lillelund Skov, der er major ved Ingeniørregimentet, som har dozeren.

88 km/t: Lynhurtige rendegravere på arbejde i snedækket øvelsesterræn

Se også:

88 km/t: Lynhurtige rendegravere på arbejde i snedækket øvelsesterræn

Han fortæller også, at man ikke vidste, om dozeren var i stand til at klare opgaven.

- Den er jo ikke købt ind til den her opgavetype, men situationen var ved at være lidt kritisk. Det nærmede sig et niveau, hvor folk i Aarhus begyndte at tale om helbred på grund af røgudviklingen, så vi var nødt til at kaste nogle vitaminer i det og tage nogle risici. Derudover vidste vi, at der i branchen er dozere, som skubber rundt med varm slagger, og derfor havde vi en idé om, at den også godt kunne tåle noget varme - uden rigtig at vide det, forklarer majoren.

Lille og manøvredygtig

Men det har vist sig, at dozeren er meget velegnet til opgaven. Særligt på grund af størrelsen fortæller Bjarke Lillelund Skov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den klarer arbejdet rigtig godt. Den er ikke så stor, men det er i virkeligheden en fordel, for så kan den bedre manøvrere inde i siloen. Havde maskinen og bladet været ret meget større, så tror jeg ikke, at det havde været let, fordi så skulle vi skubbe rundt med for meget materiale, og den kan ikke rigtig stå fast i sådan nogle våde træpiller, siger han.

Derudover er der den åbenlyse fordel, at den er fjernstyret.

- Det, der er specielt ved vores dozer, er, at den er eftermonteret med fjernstyring. Det er der mig bekendt ikke ret mange, der er, siger Bjarke Lillelund Skov.

Dozeren er ikke udstyret med kameraer til at orientere sig med under fjernstyringen, så føreren skal kunne se maskinen, når vedkommende styrer den med fjernbetjeningen. Bjarke Lillelund Skov ved ikke, hvor lang en rækkevidde, der er på fjernstyringen, men på den konkrete opgave på Studstrupværket fjernstyres den på op til 50 meters afstand.

- Grunden til, at vi har valgt at udstyre dozeren med fjernstyring, er, at vi skal bruge den i en militær kontekst, hvor man kan komme ud for situationer, hvor det ikke er smart, at der sidder en fører i maskinen. Det kan være rydninger af hindringer, minefelter og lignende, hvor man ikke har lyst til, at der er mennesker direkte involveret, fortæller Bjarke Lillelund Skov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingeniørregimentet råder over både en standardmodel af dozeren og en udgave med pansret kabine.

Man har en forhåbning om, at branden i siloen vil være slukket i næste uge.