Lyt til artiklen:

Første grabfuld jord markerede begyndelsen på nye anlæg til fjernvarme

00:00
Hastighed: ???x
02:56

Abonnementsartikel

Silkeborgs borgmester stod for første spadestik til de nye anlæg, der skal være en del af Silkeborg Forsynings fjernvarmeproduktion.

Silkeborg Forsynings entreprenør M.J. Eriksson havde i sidste uge stillet en gravemaskine til rådighed i dagens anledning.

Borgmesteren var klar på udfordringen og flyttede flere store grabfulde jord for med manér at markere begyndelsen på projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det drejer sig om begyndelsen på byggeriet af et biomasseanlæg og et varmepumpeanlæg, der fremover bliver en del af produktionen af fjernvarme fra Silkeborg Forsyning.

rich-media-2
Borgmester Helle Gade (S) stod for første spadestik. Foto: Silkeborg Forsyning.

- Disse anlæg er en investering i en vej væk fra naturgas og ind på en kurs mod klimavenlig og forsyningssikker fjernvarme. Det er grønt, det er stabilt, og det er økonomisk en god forretning, sagde Silkeborg Kommunes borgmester, Helle Gade (S), blandt andet i sin tale til arrangementet. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Silkeborg Forsyning.

- Lige om lidt kan få varme ud af vores egne grene fra haven. Det er fjernvarme med god stil, lød det fra borgmesteren, inden hun kravlede ind i gravemaskinen og tog første grabfuld jord fra den bare mark, hvor det nye anlæg kommer til at ligge.

Tak til samarbejdspartnerne

Forinden havde direktør i Silkeborg Forsyning, Jens Bastrup, budt de omkring 50 fremmødte gæster velkommen.

- Vi står her i dag på en bag mark, der snart bliver et nyt, grønt energicenter i Silkeborg, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Jens Bastrup, Helle Gade og bestyrelsesformand Jannik H. Antonsen. Foto: Silkeborg Forsyning.

- Vi var fremsynede, da vi byggede solparken for snart ti år siden, og projektet her viser nok engang, at vi kommer med nye, innovative løsninger i vores fjernvarmeproduktion, som både kommer kunderne og klimaet til gode, sagde Jens Bastrup.

Forsyningens direktør takkede også Silkeborg Forsynings samarbejdspartnere, herunder Silkeborg Kommune, Cowi, Added Values, Dall Energy og Exodraft Energy og M.J. Eriksson.

I drift næste år

Det er virksomhederne Dall Energy og Exodraft Energy, der skal levere et 20 MW biomasseanlæg og en 22 MW varmepumpeanlæg, som fra slutningen af 2024 skal levere grøn fjernvarme til Silkeborg Forsynings omkring 58.000 fjernvarmebrugere.

Biomasseanlægget omdanner have- og parkaffald fra private haver og offentlige arealer til fjernvarme, og varmepumpen, som er en luft/vand-pumpe, trækker varmen ud af luften og bruger den til fjernvarme.

M.J. Eriksson vinder fjernvarmekontrakt til et trecifret millionbeløb

Se også:

M.J. Eriksson vinder fjernvarmekontrakt til et trecifret millionbeløb

Sammen med forsyningens eksisterende 30 MW elkedel, en ny 50 MW elkedel, solvarmeanlægget fra 2016 og røggaskondenserings-anlægget fra 2019 skal de ny anlæg sikre klimavenlig fjernvarme med høj forsyningssikkerhed mange år frem, lyder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første spadestik til det nye anlæg fandt sted 12. juni 2023.