Lyt til artiklen:

Kæmpe el-kran klar til tunge løft i Thy

00:00
Hastighed: ???x
02:48

Abonnementsartikel

BMS Heavy Cranes' nye, grønne kran er de seneste måneder ankommet til Det Nationale Testcenter i Thy.

BMS Heavy Cranes er nu klar til at sætte sin nye grønne krananskaffelse i drift. Kranen er fabrikeret i Tjekkiet af producenten Huisman og netop færdigtransporteret til Østerild. De første tests i den stride Vesterhavs-blæst i Østerild Plantage øst for Thisted går straks i gang.

På testcenteret, hvor fremtidens vindmølleteknologi prøves af, byder de første to års opgaver for BMS Heavy Cranes nye 3000 mt. ringkran fra november 2023 på løft, som bidrager til monteringen af nogle af verdens største vindmølle-prototyper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kranens dimensioner er imponerende, og den placerer sig nu øverst i BMS Heavy Cranes maskinpark, der i øvrigt tæller ca. 500 kraner af varierende størrelse og type, velegnet til meget forskellige opgaver. Med sin totalhøjde på 245 meter er den nye ringkran bare 9 meter lavere end pylonerne på Storebæltsbroen. Samtidig kan den løfte op til 3000 tons, heraf de 1000 tons helt op i 225 meters arbejdshøjde. Det kræver selvfølgelig også sine motorer. Den nye krans 16 højeffektive elmotorer kan trække med, hvad der svarer til 3000 hestekræfter. Kranen er sluttet direkte til elnettet, hvortil også møllerne ved Østerild leverer strøm.

I BMS Heavy Cranes glæder man sig meget til at se sin nyanskaffelse, der repræsenterer virksomhedens største enkeltinvestering nogensinde, i drift:

- På kort sigt forventer vi, at denne type kran cementerer BMS Heavy Cranes allerede solide position som fleksibel samarbejdspartner for den internationale vindmøllebranche. De første par år med installering af vindmøller i Thy. Derefter sandsynligvis placeret på et kajanlæg i en international havn, hvor fremtidens stadig flere og større havvindmøller skal monteres på flydefundamenter og udskibes fra. På lidt længere sigt, kan vi også forestille os, at krantypen fx gør BMS Heavy Cranes attraktiv som samarbejdspartner for kraftværker rundt i verden, når de allerstørste kedler skal løftes på plads, vurderer BMS-koncerndirektør Jens Enggaard.

BMS Heavy Cranes' direktør, Morten Kammer, supplerer:

- En af de helt store fordele ved den nyindkøbte ringkran er, at den på grund af sit design kan opstilles på mange forskellige havne, uden at det er nødvendigt at skulle investere i yderligere havneinfrastruktur. Derudover arbejder kranen hurtigt i forhold til eksisterende kraner, hvorfor installation af flere vindmøller på kortere tid er muligt, siger han.