Lyt til artiklen:

KST sendte første skovl ud af værkstedet for 10 år siden

00:00
Hastighed: ???x
05:25

Abonnementsartikel

I 2014, da Sverre Frandsen var 22 år og netop udlært kleinsmed, ville han ikke være selvstændig.

Det blå lys fra computerskærmen lyser lige ind i ansigtet, mens der gennem vinduesruden i venstre side gnistrer kortvarige blålige lys fra svejsemaskinerne. Værkstedet er kun få meter - og to døre - væk. Det er ikke nogen tilfældighed.

- Jeg ville ikke kunne klare mig på et kontor, hvor jeg ikke havde min daglige gang på værkstedet. I sidste ende er jeg håndværker. Det er det, jeg brænder for, siger Sverre Frandsen til Maskinteknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er også superspændende at sidde på kontor. Men et kontorjob uden at have sin gang på værkstedet, det vil ikke fungere, siger direktøren, som i denne måned kan fejre, at det er 10 år siden, han gjorde Kølkær Stål & Teknik, med forkortelsen KST, til en realitet.

rich-media-2
KST har 20 medarbejdere. Foto: Tina Moesgaard.

Et firma, der begyndte som reparationsværksted for storebrødrenes entreprenørmateriel. Nu udgør specialfremstillede skovle til gravemaskiner størstedelen af forretningen. Sidste år var rekordår med knap 800 skovle og bedste regnskabsår til dato.

Den nu 32-årige direktør holder sig ikke altid til planen, men én plan ændrer han aldrig på.

Pænt nej tak

Storebrødrene er indehavere af Kølkær Entreprenør, og det var især den ene af brødrene, som foreslog den dengang 22-årige lillebror og netop udlærte kleinsmed at blive selvstændig tilbage i 2014.

- Han fiskede lidt efter et få et reparationsværksted for deres eget materiel. I første omgang blev det til et pænt nej tak. Jeg har altid sagt, at jeg aldrig skulle være selvstændig, siger Sverre Frandsen med et grin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men efter noget tid kunne han alligevel ikke slippe tanken og gik i gang med at renovere den gamle nabobygning til brødrenes firma. Her tog han imod mange forskellige smedeopgaver, og i sommeren samme år kom den første ordre på en skovl.

- Jeg tror, vi sagde, at hvis vi fik ordren, så kunne vi levere på en uge. Den uge blev også taget i brug. Det var alle dage, og vi havde ikke udstyret eller erfaringen. Men det lykkedes, siger han med et smil.

rich-media-4
Renoveringen af KST's første hal. Privatfoto.

Den første skovl blev til flere, men det var først to år senere - i 2016 - at KST for alvor blev en skovleproducent. Det skete, da han året forinden blev tilbudt at købe maskinerne fra det gamle skovlefirma Rahbek i Brande.

- Nej, det skulle jeg ikke, fortæller direktøren og griner.

Men han kunne ikke slippe tanken igen. Så han købte maskinerne. Samme sommer blev der også plads til at ansætte fire nye kollegaer. Inden da var der kun Sverre Frandsen, den nuværende værkfører og firmaets første lærling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En skovl til Grønland

Udfordringer kan komme i mange afskygninger, og den første ordre på skovle til Grønland hører til de mere overraskende af slagsen hos firmaet.

- Det er et lidt mere krævende miljø, end vi har her i kartoffeljorden i Kølkær. Selvfølgelig har vi også materialer herhjemme, som slider rigtigt hårdt og kan være belastende for maskinerne, knust beton og så videre, men det er alligevel noget for sig, siger Sverre Frandsen.

Samtidig er det en stor motivation for direktøren at sige ja til at gøre noget nyt, lære af det og omstille sig. Det tror Sverre Frandsen er en af grundene til, at virksomheden nu har eksisteret i 10 år.

- Vi er ikke baseret på maskiner eller medarbejdere, der kun kan lave en type. Vi er meget all around. Samtidig har vi en størrelse, der gør, at hvis vi blot har tid i kalenderen, så kan vi starte op på et projekt nu. Der er ikke en kæmpe linje, der skal stilles om, siger han.

- Det er vildt

Den største milepæl i firmaets historie - indtil videre - var, da KST udvidede med endnu en hal. I samme ombæring gik de i runde tal fra at være 10 til 20 medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu går han med tankerne om en solcellepark på marken ved siden af værkstedet. Der er sket meget i løbet af årene, og det gør indtryk på håndværkeren.

rich-media-7
Firmaet fremstiller skovle i alle afskygninger. Foto: Tina Moesgaard.

- Det er vildt. Det er utroligt, at der allerede er gået 10 år, siger Sverre Frandsen.

- Vi bliver bedre år for år, og det gør regnskaberne også. Det hele stiger. Så rammer man nok på et eller andet tidspunkt en væg. Det bliver spændende at se, hvor længe vi kan udsætte det, siger han.

At lave noget specielt

For hos KST tager de det, som det kommer.

- Jeg har ikke lagt nogen stor forkromet plan. Det kan være, at vi i overmorgen får en ny idé. Så det kan være, at vi kører i den retning. Hvis det ikke går, så lærer vi af det, siger Sverre Frandsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-9
KST opererer fra Kølkær. Foto: Tina Moesgaard.

Men én ting er helt sikkert, understreger direktøren.

- Vi holder os til det her nicheværk. Det er det, vi brænder for; at lave noget specielt i stedet for at sætte en masseproduktion i gang.

- På mange måder ville det være smartere end at lave skovlene enkeltvis. Men det fjerner muligheden for, at kunderne kan være med til at bestemme, hvad de egentlig gerne vil have, slutter direktøren.