Abonnementsartikel

Bladt Industries har netop afleveret en af virksomhedens til dato mest avanceret totalentreprise konstruktioner - den teknisk komplekse museumsbygning The Twist nordvest for Oslo, som er tegnet af Bjarke Ingels Group.

Onsdag åbner en ny museumsbygning ved Randselva-floden i Jevnaker uden for Oslo. Museumsbygningen er en udvidelse af skulpturparken ved Kistefos-Museet, som anses som et af de væsentligste bidrag til den norske og skandinaviske industrihistorie. Bygningen har dog også en anden funktion.

Stålkonstruktionen, der udgør skelettet i værket, dækker et 60 meter langt frit spænd over Randselva-floden, der dermed bliver forbundet på nord- og sydsiden. Hele den tekniske avancerede konstruktion vejer 380 ton. Museumsbygningen er tegnet af arkitekterne fra Bjarke Ingels Group og udgør en rektangulær lukket form, der er vredet 90 grader i sit spænd over floden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Konstruktionen er leveret af Bladt Industries. Pressefoto.

Vriddet giver Museumsbygningen landfæste i det lave skovområde mod syd på den ene side og et løft over på nordsiden, hvor terrænet er højere og mere kuperet. Byggeriet er på 1000 kvadratmeter og rummer tre udstillingslokaler: et panoramagalleri med store vinduesflader, som giver et godt og naturligt lys, Twist-galleriet i bygningens vrid samt det såkaldte Closed-gallery.

Noget helt specielt

Selv for en erfaren entreprenørvirksomhed som Bladt Industries har projektet været en af de mest komplekse konstruktioner fra start til slut, hvilket skyldes den yderst komplekse 90 grader vridning af konstruktionen. Det er med stor stolthed, at Bladt Industries nu kan aflevere det unikke byggeri, som både den nationale presse, men også den internationale presse har vist stor interesse for.

rich-media-3
Bygningen er på 1000 kvm og har tre udstillingslokaler. Pressefoto.

- Med mine 40 års erfaring har jeg aldrig været med til at bygge så kompleks en konstruktion. Det har været udfordrende fra start til slut. Jeg er super stolt over resultatet, siger Benny Bedsted Jeppesen, site manager hos Bladt Industries.

- Jeg har stået i spidsen for mange store og komplekse konstruktioner, men dette projekt slår dem alle. Det er virkelig noget helt specielt, og det samme gælder for resultatet. Bladt Industries har stor erfaring med tekniske avancerede bro- og infrastrukturprojekter, og med dette projekt kan vi blot konkludere, at al vores erfaring kom i spil, siger senior project manager Søren Kruse Nielsen, Bladt Industries.

Samarbejdet mellem underentreprenører og ikke mindst bygherrens byggeledelse har været altafgørende for, at man har kunnet levere et så avanceret projekt på forholdsvis kort tid. Intet er på noget tidspunkt overladt til tilfældighederne og der har været stor fokus fra alle på selv den mindste detalje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Kistefos-Museet ligger en times kørsel nordvest for Oslo. Pressefoto.

- Som bygherre var vi ikke i tvivl om, at vi begav os ud i en meget kompleks og krævende opgave, men med Bladt Industries som entreprenør har vi følt os trygge hele vejen igennem. De har virkelig formået at føre BIG's fantastiske tegninger ud i livet, siger Egil Eide, administrerende direktør i Kistefos-Museet.