Abonnementsartikel

Skal din gamle og slidte entreprenørmaskine skiftes ud med en fabriksny model, er der en potentiel kontant energibonus inden for rækkevidde.

Læs og smag lige på beskrivelsen "Energiselskabernes energispareindsats". De fleste kan sikkert medgive, at det næppe er en beskrivelse, der giver sidestik af spænding. Men når man er færdig med at gabe og får rystet støvet af sig, så er der faktisk penge at hente i "indsatsen" til dem, der overvejer at investere i en ny entreprenørmaskine, og som samtidig vil lade en ældre tilsvarende maskine indgå i handlen.

Bag den usexede beskrivelse gemmer sig en tilskudsordning, som skal fremme investeringer i nye og mere miljøvenlige entreprenørmaskiner, og som i samme forbindelse fjerner en ældre og mere forurenende maskine fra markedet. For at komme i betragtning til tilskuddet skal man gå med handelstanker om nyt materiel, og så skal der en detaljeret ansøgning af sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan måske allerede lyde som en indviklet proces at takle den ansøgning korrekt, og det er det for så vidt også for den uprøvede. Men der er hjælp at hente. Virksomheden Energitilskud Danmark har specialiseret sig i at håndtere ansøgningerne og sikre den krævede dokumentation, så sandsynligheden for, at køberen af den nye maskine får et optimalt tilskud med sig, øges.

"Enorme besparelser"

Bag Energitilskud Danmark står et ungt team af erfarne energirådgivere, som har flere års ekspertise i rådgivningen af energitilskud. Den årvågne læser vil undre sig over formuleringen "flere års ekspertise", men faktum er, at det ikke er en ny ordning. Den er bare ganske ukendt for de fleste.

- Vi har både små og store entreprenørfirmaer, som ringer til os og spørger til ordningen, for der findes ikke nogen oplysningskampagne for den. Hører de så navnet på ordningen, er de igen ved at stå af, forklarer Martin Thomsen fra Energitilskud Danmark.

I sit eget informationsmateriale har Energitilskud Danmark opført forskellige eksempler på maskininvesteringer, der har kastet et tilskud af sig til en kunde. Eksempelvis har investeringen i en Komatsu d85px dozer i 2016 på bekostning af en Caterpillar D7R-2 fra 2007 med knap 14.000 timer på tælleren udløst et tilskud på 55.874 kr. Et andet eksempel er en Volvo L180H læssemaskine model 2016, som blev købt på bekostning af Hyundai 770-7A fra 2009, som havde kørt næste 11.000 timer. Her lød tilskuddet på 22.473 kr.

- Der ligger enorme besparelser og venter. Der er bare ikke mange som søger, da ordningen stort set er ukendt, siger Martin G. Larsen, driftsdirektør i Energitilskud Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dokumentationskrav

Helt konkret skal man som kommende maskinkunde finde den maskine, man har brug for til sin virksomhed. Men før man begynder at give håndslag på handlen, skal man lige stoppe op og - eventuelt - alliere sig med Energitilskud Danmark. Der er nemlig nogle procedurekrav, som skal opfyldes for at kunne komme i betragtning til et tilskud.

For det første skal man have en gammel men funktionsdygtig maskine, som skal indgå i handlen. Den nye maskine skal være tiltænkt at overtage de samme opgaver, som den ældre udfører. Den konkrete størrelse af tilskuddet afhænger af den ældre maskines miljøbelastning samt antallet af kørte timer sammenlignet med den nye maskines forbrug.

Derudover kan det hele smides i skraldespanden, hvis man søger for sent.

- Man skal søge, FØR man køber. Vi har hver uge folk i røret, vi må afvise, fordi de er for sent ude, forklarer Martin Thomsen.

- Kunderne må gerne indhente tilbud, men der skal ansøges, før der gives håndslag. Rigtig mange går galt med tidspunktet, supplerer Martin G. Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Energitilskud Danmark tager sig som nævnt tidligere af alle led i udarbejdelsen af ansøgningen.

- Ansøgningen er en pdf-fil på 40-80 sider med meget store dokumentationskrav. Vi sender ansøgningen til energiselskaberne, der - hvis godtaget - sender tilskuddet til os, som betaler videre til kunden, siger Martin Thomsen.

Der er dog ingen regler, som afskærer entreprenøren fra selv at give sig i kast med ansøgningen.

- Entreprenørerne kan og må gerne selv søge om tilskuddet uden om os. Vores styrke er, at vi har en stor database, hvor vi kan trække oplysninger fra. Men bliver ansøgningen afvist, er det ingen nye forsøg med den givne handel. Man har ét skud i bøssen, og dokumentationen skal sidde lige i skabet. Vores styrke er, at vi hele tiden er opdaterede på lovgivningen, og jævnligt holder møder med energiselskaberne, understreger Martin G. Larsen.

Det er som mellemled i processen, at Energitilskud Danmark tjener sine penge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi får vores bid af kagen på den måde, men fordi vi hele tiden arbejder på området, og kommer med mange ansøgninger, kan vi være med til at presse priserne, så tilskuddet bliver større til kunden. Samtidig er det vigtigt at understrege, at hvis vi laver en ansøgning, og der ikke er noget at hente, skal kunden selvfølgelig ikke betale noget for ansøgningen, tilføjer Martin Thomsen.

Forhandleres rolle

Udrulningen af ordningen kræver også et øget kendskab til den blandt de danske maskinhandlere. Energitilskud Danmark har lagt info-flyers hos diverse maskinhandlere omkring ordningen, men det skal følges op løbende hos ejere og sælgere. For forhandlerne er der ingen gevinst at hente i kroner og øre. Tilskuddet går udelukkende til køberen af den nye maskine. Forhandlerne er blot formidlere af budskabet.

- Men de risikerer at miste en tilfreds kunde, hvis kunden bagefter opdager, at han kunne have fået et økonomisk tilskud, når han nu alligevel handlede. Det vil give goodwill til sælgeren og forhandleren, hvis de husker at informere om tilskuddet, mener Martin G. Larsen.

Efter en del usikkerhed faldt en fortsættelse af tilskudsordningen på plads i slutningen af 2016, og den løber frem til udgangen af 2020.