Lyt til artiklen:

Vestjysk totalentreprenør leverer lille overskud under svære vilkår

00:00
Hastighed: ???x
03:26

Abonnementsartikel

Den vestjyske totalentreprenør og projektudvikler, Gråkjær, leverer overskud i nyt regnskab og lander den største landbrugsordre i virksomhedens historie.

Et planlagt generationsskifte mellem stifteren af totalentreprenøren Gråkjær, John Gråkjær, og medarbejderne blev gennemført sidste år, hvor 48 % af virksomhedens aktier blev overdraget til medarbejderne.

Samtidig viser det nye 2022/23 regnskab 525 millioner kroner i nettoomsætning mod 482 millioner året før. Årets resultat før finansielle udgifter udgør knap 5 millioner kroner. Soliditeten er på 27,6 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2021/22 var regnskabet mærket af ekstraordinære udgifter til ophørende aktiviteter på 54 millioner kroner, da koncernen valgte at forlade det norske marked.

- Vi glæder os over overskud og gode ordrer i bøgerne i en tid, hvor branchen er udfordret på mange parametre. Isoleret set er overskuddet dog ikke tilfredsstillende, siger CEO Henrik Skaarup i en pressemeddelse.

- Resultatet er negativt påvirket med et tocifret millionbeløb i forbindelse med en større underentreprenørs konkurs. Herudover er der foretaget ekstraordinære investeringer i at være på forkant med de mange krav til dokumentation, kvalitet og bæredygtighed, som branchen ser ind i. Både i form af it-investeringer og kompetenceudvikling af vores medarbejdere inden for for eksempel DGNB og Svanemærkning," forklarer han.

Koncernen afleverede 37 byggeprojekter til tiden, og der er 20 igangværende byggerier i det netop afsluttede regnskabsår.

Ser positivt på fremtiden

Holstebro-koncernen forventer et overskud i regnskabsåret 2023/24 i størrelsesordenen 15-20 mio. DKK.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er klart fortrøstningsfulde med hensyn til fremtiden. Vi står på tre forretningsmæssige ben - bolig, landbrug og erhvervsbyggeri - og når konjunkturerne er hårde ved ét ben, så har vi andre at stå på. Det gør os robuste, siger Henrik Skaarup.

- Vi har bygget i 50 år. Derfor ved vi ned til mindste detalje, hvordan et projekt skal indrettes, dimensioneres og opføres. Den viden og erfaring er efterspurgt - også i Sverige, hvor vi vinder og afleverer en række stærke projekter, siger han.

Gråkjær har for nylig vundet en ny ordre i Sverige af byggeri til griseproduktion; det er den største landbrugsordre i Gråkjærs historie. Et projekt på over 30.000 kvadratmeter til et trecifret millionbeløb, der skal opføres over de næste to år.

Koncernen oplever for tiden stor efterspørgsel inden for bl.a. lager- og logistikejendomme samt domicilbyggerier. Blandt de større byggeprojekter i ind- og udland det seneste år er: Nykøbing Falster Stadionhal, CNC Onsite ved Vejle, Bladt Industries på Odense Havn, Filmbyen i Hvidovre og en moderne grisestald i Sverige for Koberg i Sollebrunn på 11.000 kvadratmeter.

Gennem 50 år har virksomheden stået bag mere end 4.000 byggerier små og store byggerier til bolig, erhverv og landbrug i ind- og udland.