Lyt til artiklen:

Maskintung anlægsopgave ruller igen på Amager Fælled

00:00
Hastighed: ???x
03:56

Abonnementsartikel

Tscherning A/S er atter i fuld gang med byggemodningen af den kommende nye bydel.

Gravemaskiner, dozere, dumpere og andre maskiner arbejder igen på Amager Fælled, hvor man er i sving med jordarbejde, etablering af forsyning og den øvrige infrastruktur som forberedelse til, at opbygningen af den nye bydel på det 18 hektar store område kan begynde at skyde i vejret.

En tvist mellem Miljø- og Fødevareklagenævnet og foreningen Amager Fælleds Venner satte projektet i bero kort før jul, men en afgørelse fra Landsretten i slutningen af maj betød, at projektet kunne genoptages.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gennem hele perioden har det været en maskintung opgave.

Projektchef Toufik Ghillassi, Tscherning A/S

Projektering fortsatte

Tscherning A/S varetager for PensionDanmark og By & Havn den store opgave med at byggemodne området i totalentreprise. Området får omkring 2.000 boliger fordelt i tre klynger.

- Vi er meget glade for at komme i gang igen, for det er en stor og spændende sag for os, fortæller afdelingschef og projektchef Toufik Ghillassi, Tscherning, og tilføjer, at kun produktionen har været lagt ned i de knap seks måneder.

rich-media-4
Projektchef Toufik Ghillassi, Tscherning A/S. Foto: Torben Jastram.

- Projekteringen af projektet er fortsat gennem hele perioden, siger han.

Tidligere er hele området blevet forkomprimeret, og derefter begyndte arbejdet med at udlægge lermembran. Der køres i gennemsnit en meter jord på hele området. Det ankommer løbende fra andre pladser rundt i København.

Langt med forsyning

Fælledby opføres i tre klynger, og entreprenøren er i gang flere steder samtidig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Område C bliver det første bebyggede areal, og i det område er vi rigtig langt. Jordarbejdet er næsten afsluttet, og vi er langt med etablering af hovedledninger til spildevand, brugsvand og fjernvarme, siger han til Maskinteknik.

Scandibyg, der skal opføre mange af boligerne i dette område, har netop sat pælene til det første byggefelt, så det varer ikke længe, inden Fælledby begynder at skyde i vejret.

rich-media-6
Scandibyg har sat pælene til det første byggefelt. Foto: Torben Jastram.

- Vi står også for at lave lokalveje og små pladser som bygges op med vejkasser og færdig belægning. Desuden skal der etableres tre forsinkelsesbassiner til regnvand og en række andre elementer. Jeg forventer, at vi er færdige med den grove byggemodning om cirka halvandet år, fortæller Toufik Ghillassi.

Ny adgangsvej

Derefter venter en række andre opgaver. For eksempel skal Tscherning etablere en ny adgangsvej fra Vejlands Alle - lidt længere mod vest end den eksisterende enlige adgang. Det bliver der brug for, når de mange nye beboere i Fælledby flytter ind.

Det er det største anlægsprojekt i Tschernings historie og tog sin begyndelse for flere år siden med nedrivning og recycling af det gamle vandrerhjem. Når byggemodning og infrastruktur i form af blandt andet ledningsnet, bassiner, veje, stier og belægning er tilendebragt, skal entreprenøren også varetage landskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gennem hele perioden har det været en maskintung opgave, hvor vi i gennemsnit har 15 timelønnede i gang samt tre-fire funktionærer på pladskontoret, siger projektchefen.

Masser af træbyggerier

Bæredygtighed og recycling er et centralt omdrejningspunkt for hele projektet - såvel i den afsluttede nedrivningsfase som i selve byggeprocesserne senere i forløbet. Det er nemlig blevet besluttet at bygge i primært træ, det vil sige i 80 procent af byggeriet.

Bygningernes facader bliver en varieret blanding af træ, sten, stål og tegl samt genbrugsmaterialer. Dertil kommer, at op mod 30 procent af tagene bliver beklædt med enten beplantning eller med solceller.

rich-media-8
Bygherre, PensionDanmark, er i gang med at få opført et showroom. Foto: Torben Jastram.

Scandi Byg bliver den første totalentreprenør på Fælledbys kommende boligbyggeri og skal opføre de første 351 boliger, som bliver både Svanemærket og DGNB Guld-certificeret.