Lyt til artiklen:

Ny gasledning på Vestfyn er i drift før planlagt

00:00
Hastighed: ???x
02:36

Abonnementsartikel

Selvom tidsplanen var stram, forløb omlægningen af en 27 kilometer lang naturgasledning rigtig godt, oplyser Energinet.

I begyndelsen af december gik den nye gasrørledning på Vestfyn i drift.

Det oplyser Energinet i en pressemeddelelse. Energinet har omlagt 27 kilometer naturgasledning mellem Nr. Aaby og Odense Vest, fordi den gamle gasledning ligger i vejen for den nye højhastighedsbane.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alle i projektet har ydet en fabelagtig indsats. Vi er gået i drift før planlagt på trods af en olympisk tidsplan, hvor alle var i tvivl, om det kunne lykkes, siger projektleder Jakob Kjær i pressemeddelelsen.

Ramt af store regnmængder

Gravearbejdet til projektet gik i gang i begyndelsen af februar, og i begyndelsen af af juni var halvdelen af rørene i jorden. Det var mere end to måneder før planlagt. Alle rør var lagt i jorden i slutningen af august.

- Alt i alt betegner vi projektet som en succes, selv om der også har været udfordringer undervejs. 70 procent af rørstykkerne er koldbukket, fordi det ikke var muligt at lægge rørene i lige linjer.

- Der var flere hensyn at tage til omgivelserne, end dengang den gamle rørledning blev lagt. Vi har også været ramt af de store mængder regn, som blandt andet betyder, at vi ikke kan blive færdige med at reetablere jorden og levere den tilbage til lodsejerne her til vinter - det må vente til foråret, siger Jakob Kjær.

Aarsleff får opgaven med ny gasrørledning på Vestfyn

Se også:

Aarsleff får opgaven med ny gasrørledning på Vestfyn

Efter selve rørlægningen fulgte arbejdet med trykprøver af ledningen, og de sidste svejsninger skulle udføres. Fredag 1. december blev der sat gas på hele strækningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foruden selve gasrørledningen omfatter projektet nye stationer til at afspærre gassen samt til at rense og måle kvaliteten af gassen.

Erfaringer fra Baltic Pipe

Projektet på Vestfyn har haft en strategisk fordel ved at ligge i kølvandet på det store gasrørledningsprojekt Baltic Pipe, og erfaringerne herfra er taget med ind i det fynske projekt.

- På samme måde vil vi udnytte vores nye erfaringer, når vi næste år skal fortsætte arbejdet og fjerne den gamle rørledning, siger Jakob Kjær.

Entreprenør har lagt de første kilometer gasrør i jorden på Vestfyn

Se også:

Entreprenør har lagt de første kilometer gasrør i jorden på Vestfyn

Snart fortsætter projektet, hvor den gamle gasledning skal tages op.

Arbejdet med at tage den gamle rørledning op begynder i marts næste år og skal være afsluttet i juli 2024, oplyser Energinet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vejdirektoratet er bygherre på projektet.