Abonnementsartikel

Kan et tilbud afvises med den begrundelse, at det overskrider ordregivers budget? Nej, ikke som udgangspunkt, fastslår en ny kendelse fra Klagenævnet for Udbud.

Bygningsstyrelsen havde udbudt en kontrakt om projektering og udførelse af en facade til en samlet anslået værdi af 140 millioner kroner.

Men det ende med, at Bygningsstyrelsen overgik til "udbud med forhandling", da de mente, at alle tilbuddene var uantagelige og dermed kunne afvises.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det klagede facadeentreprenøren HS Hansen over, da de mente, at Bygningsstyrelsen ikke havde været berettiget til at afvise deres tilbud med henvisning til, at tilbudsprisen væsentligt oversteg budgetrammen.

Og Klagenævnet for Udbud gav HS Hansen medhold.

Skal oplyse på forhånd

Klagenævnet nåede ifølge advokat Louise Høgh fra Dansk Erhverv frem til den kendelse, at det faktum, at tilbudspriserne overstiger ordregivers budgetramme, ikke i sig selv medfører, at tilbuddene ikke er forskriftsmæssige eller uantagelige, som det er krævet for at kunne iværksætte et udbud med forhandling.

- Ordregiver har mulighed for at afvise et tilbud, hvis det på forhånd er tilkendegivet, at tilbuddet vil blive afvist, hvis tilbudspriserne overstiger en given budgetramme, og denne budgetramme har været oplyst på forhånd som bindende. Det faktum, at ordregiver alene oplyser en budgetramme, opfylder ikke denne betingelse, siger hun.

Ordregiver skal altså sørge for, på forhånd at oplyse tilbudsgiverne, at overskridelser af budgetrammen vil medføre afvisning af tilbuddet.