Abonnementsartikel

HLS Entreprenørmaskiner fra Rønde måtte for nylig dreje nøglen om til trods for, at de for kun et år siden blev hædret for deres forretnings succes.

302,9 procent. Den flotte vækst i omsætningen kunne HLS Entreprenørmaskiner fra Rønde ved Aarhus prale af i 2017 set over en periode på fire år. Og for den præstation blev indehaver Henrik Laage Sørensen og resten af virksomheden hædret med Dagbladet Børsens Gazellepris.

Det var dog sidste pris, man modtog i den østjyske virksomhed. Tidligere på måneden gik firmaet konkurs og efterlod en maskinpark til salg. Hvordan man går fra plus til minus i den grad, vil Henrik Sørensen gerne forsøge at redegøre for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En gazellepris er ikke ensbetydende med, at pengene vælter ind, og bundlinjen er god. Det er en pris, man får, når man opnår en god vækst i bruttofortjenesten, skriver den tidligere direktør i en mail til Maskinteknik.

Vækst i for højt tempo

HLS Entreprenørmaskiner havde specialiseret sig i at reparere entreprenørmaskiner "on site", samt sælge udstyr til samme maskiner.

Man havde før konkursen ansat godt 10 mand i virksomheden og var også begyndt at udleje spunsvibratorer. I det hele taget var der travlt i virksomheden op til konkursen 10. september. Henrik Sørensen giver et andet bud på, hvad der var skyld i lukningen.

- Vi har vækstet for hurtigt, og samtidig har vi haft importen af nogle maskiner, som har haft en del garantisager uden at vi dermed har fået kompensation fra leverandøren. Der har vi stået med hele udgiften selv, skriver han i samme mail.

Præcis hvor mange penge HLS Entreprenørmaskiner skylder i konkursen, har ikke været muligt at finde ud af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gode råd er billige

Hos brancheorganisationen Dansk Byggeri er man opmærksomme på problemet med vækstvirksomheder, som oplever en presset bundlinje.

Analysechef Andreas Fernstrøm forklarer, at man har taget flere initiativer, som skal sikre, at folk i branchen har den fornødne viden, som et barsk marked kræver.

- Beløbene er meget store - både når det gælder byggeri og entreprenørmaskiner - mens indtjeningsmarginen er smal. Derfor skal der mange positive fakturaer til at kompensere for en dårlig, siger han og understreger, at dårlig økonomi også kan skyldes både manglende overblik, deadlines, man ikke kan levere indenfor eller en prisudvikling, der er stukket af.

Der er imidlertid hjælp at hente, pointerer analysechefen.

- Vi er netop udkommet med en regnskabsanalyse, som kan lære entreprenører at byde på opgaver, der er rigtige for netop deres virksomhed, så man ikke knækker halsen på økonomien. En af de sværeste discipliner er at ture sige nej til opgaver med god ro i maven, og det vil vi gerne hjælpe med, siger han.