Lyt til artiklen:

Cirkulært byggeri er svaret på knappe ressourcer og klimakrise

00:00
Hastighed: ???x
02:14

Abonnementsartikel

Cirkulært byggeri kan stå foran sit gennembrud i en tid præget af klimakrise, krig og corona. Vejen dertil behandler Sweco i en ny rapport.

I et marked med stigende materialepriser, udfordrede forsyningskæder og et overskredet CO2-budget, er cirkulært byggeri mere relevant end nogensinde før.

Og nøglen til et gennembrud med mere genanvendelse, genbrug og upcyling i byggeriet er data og digitale værktøjer. Sådan lyder hovedpointen i ny rapport fra Sweco, der er blandt Europas største arkitektvirksomheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brugte tag-tegl fra Roskilde bliver ny facade i Ørestad

Se også:

Brugte tag-tegl fra Roskilde bliver ny facade i Ørestad

- Hvis vi havde et overblik over bygningens materielle aktiver på tværs af hele Europa, kunne vi matche nedrivning, renovering og nybyg langt bedre og dermed spare enorme mængder CO2 og penge gennem øget genanvendelse af byggematerialer, siger Elise Grosse i en pressemeddelelse.

Hun er bæredygtighedschef for Swecos arkitekter i Sverige og en af forfatterne bag rapporten.

- For at leve op til vores mål om at blive CO2-neutrale skal vi bevæge os mentalt fra at tale om spild til at tale om ressourcer. Vejen frem er at anvende cirkulære metoder i alt, hvad vi foretager os, siger hun.

Cirkulære løsninger i eksisterende bygninger

Som det er nu, er de bedste forudsætninger for at understøtte det cirkulære byggeri, hvis der allerede i designfasen er fokus på, at materialerne kan demonteres og genanvendes uden at tabe nævneværdig værdi.

Men på allerede eksisterende byggerier er der også cirkulære løsninger at hente. Det kunne eksempelvis være, at gamle mursten fra en nedrevet skole får nyt liv i en ny bygning. Det er blandt andet tilfældet for Damhusengens Skole, der er et af Swecos projekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Swecos nye Urban Insight-rapport Building the future through circular data - Tools for mining the 'green gold', består af en række såkaldte best practice- og next practice-værktøjer til at indsamle den nødvendige data for at omdanne bygninger fra forbrugere af materialer til såkaldte materialebanker.

I dag bliver 8,6 procent af den globale økonomi betragtet som cirkulær.