Lyt til artiklen:

Nedriver vil udbrede genbrug med Facebook-side

00:00
Hastighed: ???x
03:37

Abonnementsartikel

Det er ifølge entreprenørfirmaet en afvejning, om det økonomisk kan svare sig at genbruge materialer fra nedrivning, men et ansvar de gerne vil være en del af.

Genbrugstanken er ikke ny hos Torben Clausen A/S i Haderslev.

Men det er Facebooksiden "Torben Clausen a/s - Genbrug".

Artiklen fortsætter efter annoncen

En side som entreprenørfirmaet oprettede tidligere i år for at nå bredere ud til privatpersoner eller virksomheder, som er interesserede i at overtage materialer fra bygninger til nedrivning.

Der er mange nytilkomne udover deres faste kundekartotek, som jævnligt er aftagere eller melder sig på banen, når kunderne ser, at der er nyt.

Det er ret tydeligt at mærke, at folk har lagt mærke til, at vi har fået den her Facebook-side.

Julie Folmer, Torben Clausen A/S

- Håbet er at komme bredere ud med genbrugsmaterialer, der sidder mange gode materialer og inventar i bygningerne, som sagtens kan bruges igen, fortæller administrationsassistent hos Torben Clausen A/S, Julie Folmer, til Maskinteknik.

- Men det her med at udbrede genbrug af materialer er måske også med at gøre opmærksom på, at der faktisk er rigtig mange materialer, som godt kan bruges igen, og i den forbindelse er det dejligt, at flere og flere tilslutter sig konceptet om at genbruge, siger administrationsassistenten.

Foruden nedbrydning er entreprenørfirmaets kernekompetencer anlæg, affald, transport og jordhotel. Derudover har firmaet 85 faste medarbejdere og beskæftiger sig med opgaver i hele landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En forskel fra før

Selvom Facebook-siden ikke er mere end et par måneder gammel, kan entreprenørfirmaet godt mærke en forskel fra før.

- Det er ret tydeligt at mærke, at folk har lagt mærke til, at vi har fået den her Facebook-side, fortæller administrationsassistent Julie Folmer.

Det mærker Haderslev-firmaet blandt andet ved, at folk ikke kun ringer for at spørge til det, der bliver lagt ud på Facebook-siden.

Det er nemmere at smide ud end at gemme til senere

Se også:

Det er nemmere at smide ud end at gemme til senere

De spørger også til, om Torben Clausen A/S har bestemte materialer på vej fra kommende nedrivninger, nu hvor de har hørt, at det er en mulighed.

For nogle er der også en ahaoplevelse i, at der er mulighed for at købe bestemte materialer fra en bygning, som entreprenørfirmaet skal rive ned, fortæller administrationsassistenten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men selvom interessen er til stede, er det langt fra alle alt, nedriveren lader undslippe containeren.

Timer kontra sekunder

Som det er i dag, er der stor forskel på, om der er økonomi i at stille forskellige materialer fra en bygning til nedrivning til siden eller ej.

- Der er rigtig mange materialer, som egentlig godt kunne genbruges, siger administrationsassistenten og fortsætter:

- Men man skal også tage højde for, at materialerne skal demonteres på forsigtig vis for ikke at skade dem - hvilket i de fleste tilfælde kræver mere fint håndarbejde end ved nedtagning på maskinelt vis.

Kingo nedriver, knuser og sorterer Torvecentret i Silkeborg

Se også:

Kingo nedriver, knuser og sorterer Torvecentret i Silkeborg

Det kunne være et køkken, der tager fire timer at demontere, fordi der skal to medarbejdere til at bære det ned fra anden sal og bagefter pakke det ind i en skibscontainer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En omkostning som entreprenørfirmaet skal have med i salgsprisen, hvis køkkenet skal til genbrug.

Omvendt tager det en gravemaskine 30-60 sekunder at fjerne køkkenet og læsse det i containeren til genanvendelse til for eksempel spånpladeproduktion, fortæller Julie Folmer.

- Så hvor end man gerne vil genbruge, er det bare ikke alt, der kan lade sig gøre økonomisk, siger hun.

Gazellevinder: Medarbejderne er det vigtigste fokusområde

Se også:

Gazellevinder: Medarbejderne er det vigtigste fokusområde

Udover at udbrede genbrug af materialer fra nedrivninger og dermed bidrage til den grønne omstilling, har entreprenørfirmaet også et andet håb med at øge fokus på genbrugsdelen.

- Vores ønske er, at flest mulige materiale kan genanvendes til sjove og spændende projekter, som kan understøtte det økonomiske aspekt i processen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så både materialerne bevares, men at vi det offentlige rum også får et realistisk syn på det ekstraordinære arbejde, der ligges i sagerne, når materialer skal genanvendes på denne måde, slutter hun.