Lyt til artiklen:

Kingo nedriver, knuser og sorterer Torvecentret i Silkeborg

00:00
Hastighed: ???x
04:53

Abonnementsartikel

Snart er det gamle torvecenter fortid. Inden da sørger Kingos afdelinger for, at så mange brugbare materialer som muligt bliver taget fra.

Indtil videre er det kun én væltet sektion i den ene ende af bygningen, der vidner om, at en nedrivning er i gang.

Men det varer ikke længe, før det ændrer sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I parkeringskælderen er vi nødt til at forberede os på at holde ydervæggene. I første omgang skal soklen blive stående, så der skal vi have fyldt en hel masse sand, som skal stabilisere, siger seniorformand hos Kingo Lars Westphal Dyhr til Maskinteknik.

Samtidig er der stadig genanvendelige- og genbrugelige materialer tilbage at hente på stedet, der engang husede både lejligheder og Silkeborgs torvecenter.

rich-media-2
Lars Westphal Dyhr er seniorformand hos Kingo. Foto: Tina Moesgaard.

Der er parkeringskælder under hele bygningen, som er helt tom på nær i den ene ende af niveau to. Her ligger der bunker af jern og gipsplader, som snart bliver fjernet.

I kælderens loft har Kingo skåret hul tre steder op til gaden, hvorfra sandet bliver hældt ned.

rich-media-3
Hele parkeringskælderen bliver fyldt op med sand. Foto: Tina Moesgaard.

- Det er nogle forholdsvis nye bygninger, det handler om. Så man kan opnå en ny mængde af genbrug, i forhold til hvad vi er vant til. Der er mange rene produkter, som vi kan genanvende, som vi ikke har kunnet før, fortæller seniorformanden og uddyber:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er mere fedt at sende en container afsted med ti tons gips, der kan bruges til noget. Så skaber man et produkt i stedet for et problem. Det er meget sjovere, end hvis det skal til deponi.

rich-media-5
Torvecentret i Silkeborg åbnede 17. maj 1993. Foto: Tina Moesgaard.

I modsatte side på samme etage begynder det gamle torvecenter. Her fortsætter bunkerne af gips frem til elevatoren i glas, hvor de to rulletrapper også stadig står.

rich-media-6
Kingo har selv base i Silkeborg. Foto: Tina Moesgaard.

I etagen over ligger der stadig trægulv nogle steder, som Kingo forsøger at brække op i hel tilstand. Enkelte steder står der også en stol og et par diske fra forskellige butikker. Der er også solarier, og lidt af lydisoleringen fra et radiostudie hænger stadig på væggen.

- Det er et svært projekt, fordi det er midt inde i en by. Derudover betyder projektet også noget særligt for os, i og med at Kingo er et Silkeborg-firma, fortæller seniorformand Lars Westphal Dyhr.

Det næste er, at Kingo tager vinduerne fra, og det samme gør sig gældende for taget. I øvrigt håber seniorformanden, at bygningens spær kan gå til genbrug - hvis spærene kan komme ned i ét stykke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-8
Rulletrapperne har Kingo forsøgt af afsætte, men uden held. Foto: Tina Moesgaard.

Derefter, når nedrivningen for alvor går i gang, kommer betonen. I store mængder og i mange stykker.

Vi skal have væltet bygningerne først, og så skal vi have spunset hele vejen rundt uden om kælderen med jernspuns, og så skal vi tilbage og vælte hele kælderen, fortæller seniorformanden.

En eftertragtet vare

De genanvendelige materialer fra projektet bliver samlet i containerne udenfor, som løbende bliver fragtet til udkanten af Silkeborg. Her ligger modtageranlægget Kingo Recycling, som knuser og renser materialer til genanvendelse.

Det gælder tegl, træ, jord, asfalt og beton. Sidstnævnte har modtageranlægget allerede fået lidt af fra Torvecentret.

Og særligt beton er blevet en eftertragtet vare. Så eftertragtet at Kingo Recycling som noget nyt betaler for at modtage materialet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-10
Modtageranlægget dækker et areal på 22 hektar. Foto: Tina Moesgaard.

En anden udvikling Kingo mærker til er, at der generelt er en voksende interesse for at bruge genanvendte produkter frem for helt nye. Blandt andet til opbygning af veje eller terræn.

- Den er ret stigende - især de knuste materialer, fortæller salgskonsulent hos Kingo Recycling Bjarne Bjergfelt.

rich-media-11
Bjarne Bjergfelt er salgskonsulent hos Kingo Recycling i Silkeborg. Foto: Tina Moesgaard.

I den forbindelse gør salgskonsulenten opmærksom på, at alt, hvad modtageranlægget får ind, bliver testet før og efter knusning eller rensning, inden materialerne bliver brugt på ny andetsteds.

Der skal være en modtager

Som noget af det første blev så meget som muligt af centrets inventar givet væk af bygherre, bygge- og anlægsvirksomheden A. Enggaard. Det skete, inden Kingo kom til projektet i sommer og siden overtog teten på direkte genbrug fra Torvecentret.

Når Kingo sorterer inventar til genbrug, er håbet at afsætte det direkte fra stedet, hvor inventaret står. Er det ikke muligt, og der er en forventning om at finde en køber til det, bliver inventaret flyttet til Kingo Unikas lagerhal i Thorning nær Kjellerup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-13
Lagerhallen byder blandt andet på vinduer, døre og borde. Foto: Tina Moesgaard.

Her ligger der blandt andet 1400 kvadratmeter egetræsgulv fra Torvecentret. Udenfor står tre busskure fra samme sted, hvor det fjerde for nyligt blev afsat.

- Vi kan tydeligt mærke, at der er en efterspørgsel, fordi vi får flere og flere henvendelser fra både private og virksomheder, om vi har det ene eller det andet, fortæller genbrugskonsulent hos Kingo Unika, Bjarne Pedersen, og tilføjer:

rich-media-14
Bjarne Pedersen er genbrugskonsulent hos Kingo Unika. Foto: Tina Moesgaard.

- Men internt i Kingo er der også en bevægelse om at genbruge mere. Det tager tid, men det er der flere og flere, der arbejder for. Der er også flere formænd og entrepriseledere, der henvender sig til mig om en sag, hvor de synes, der er noget genbrugs-guf.

Kingo Karlsen regner med gå i gang med at vælte Torvecentret i Silkeborg i slutningen af foråret eller i begyndelsen af sommeren.