Lyt til artiklen:

Til kamp mod tomgang

00:00
Hastighed: ???x
03:18

Abonnementsartikel

Ny start/stop funktion til de store maskiner skal hjælpe Holbøll i kampen mod unødvendig tomgang. HP Entreprenørmaskiner har installeret og leveret funktionen på ny Hitachi 250.

Da Holbøll gik ind i 2023, var det med et mål om at reducere unødvendig tomgang. Tiltagene skulle være effektive, lette af integrere i anlægsentreprenørens hverdag og klar til implementering, inden året var omme.

Nu er et nyt tiltag endelig klar til at forlade værkstedet og komme ud på byggepladserne. En Hitachi 250 med en ny, forbedret start/stop funktion, som er udviklet af HP Entreprenørmaskiner. Holbølls nye gravemaskine er den første, der er blevet udstyret med den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Simple løsninger gør den store forskel

Start/stop funktionen sikrer, at maskinens motor automatisk stopper efter 30 sekunders tomgang. Funktionen har eksisteret i mange år, men i modsætning til sin forgænger har den nye version indtænkt maskinførernes hverdag og gjort det nemt at genstarte maskinen. Det kræver kun et tryk på to kontakter i højre og venstre håndtag.

Tidligere start/stop funktioner krævede, at maskinføreren måtte slukke maskinen, inden de traditionelt kunne genstarte maskinen ved at dreje nøglen. Den lille ekstra handling betød, at maskinførerne fandt funktionen besværlig, og derfor blev den sjældent brugt.

Nogle gange er det de simple løsninger, der gør den store forskel. Holbøll forventer i hvert fald, at den nye, forbedrede start/stop funktion vil have stor betydning for deres mål om at reducere unødvendig tomgang.

Hans-Henrik Olsen, Teknisk Direktør i Holbøll, siger:

- Start/stop-funktionen reducerer maskinens tomgangstid med hele 41%, hvis brugt optimalt. Det betyder, at vi sparer en hel del brændstof og samtidig mindsker vores CO2-udledning og behov for service. Det er godt for både miljøet og vores økonomi. Planen er foreløbig, at vi fremadrettet vil have, at alle vores nye maskiner skal være udstyret med denne start/stop-funktion. Vi har allerede to maskiner på vej - en Hitachi 350 og en Hitachi 135. Og vi kigger på en realistisk løsning for at få det implementeret på vores andre gravemaskiner på bånd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbage i marts blev Holbøll og HP Entreprenørmaskiner enige om at udvikle start/stop funktionen.

- Når vi skal løfte en dagsorden som den grønne omstilling, skal vi turde vise mod til at samarbejde med hinanden og handle på de muligheder vi ser. Det er ikke nok med gode intentioner og lange snakke, siger han.

Niels Hansen, Teknisk Support i HP Entreprenørmaskiner, har stået for udviklingen af funktionen. Han fortæller:

- Det har taget en del tid at finde de rigtige komponenter og parametre, så funktionen er nem at montere, foretage fejlsøgning på og reparere med lettilgængelige komponenter. Jeg synes vi er endt med et godt produkt. Vi skal selvfølgelig følge nøje med i, hvordan den præsterer i praksis og løbende videreudvikle baseret på den viden samt input fra Holbøll.