Lyt til artiklen:

Stor mangel på kloakmestre: Behovet har aldrig været større

00:00
Hastighed: ???x
04:52

Abonnementsartikel

For 15 år siden blev der årligt uddannet næsten dobbelt så mange kloakmestre som nu. Men opgaverne bliver ikke færre, siger Byggeriets Kvalitetskontrol.

Der er rigeligt med arbejde og opgavetyper i kloakbranchen.

Men interessen for at arbejde med opgaverne som autoriseret kloakmester følger tilsyneladende ikke med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser tal fra Byggeriets Uddannelser, det fælles sekretariat for uddannelserne inden for bygge- og anlægsområdet.

Man gør sig selv en bjørnetjeneste ved at overse denne uddannelse.

Klaus Ising Hansen, Byggeriets Kvalitetskontrol.

Fra starten af 1990'erne og frem har det snarere været reglen frem for undtagelsen, at omkring 250-300 nye kloakmestre kom til hvert år. Men sådan har det ikke været i de sidste 15 år, hvor der løbende har været et fald og nu næsten en halvering i antallet.

- Samtidig har der formentlig aldrig været så stort et behov for kloakarbejde, som i dag. Så der er et rigtig stort behov for autoriserede kloakmestre, siger Klaus Ising Hansen, lead auditor ved Byggeriets Kvalitetskontrol.

Færre autoriserede firmaer

Klaus Ising Hansen har beskæftiget sig med kloakbranchen i mere end 40 år.

Først som autoriseret kloakmester, siden som underviser på kloakmesteruddannelsen og nu som lead auditor ved Byggeriets Kvalitetskontrol, som udfører de lovpligtige audit og certificeringer hos autoriserede virksomheder på vegne af Sikkerhedsstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det handler måske også om at få aflivet myten om, at en kloakmester er en, der roder i spildevand og har rotter omkring tæerne hele tiden.

Klaus Ising Hansen, Byggeriets Kvalitetskontrol.

Han bemærker, at antallet af autoriserede kloakfirmaer også er for nedadgående. I 2001, hvor han kom til Byggeriets Kvalitetskontrol, var der cirka 3650 kloakfirmaer med autorisation. I dag ligger det antal på cirka 2637.

- Så der er cirka forsvundet 1000 autoriserede kloakmestre i de godt 20 år. Om det så svarer til, at der mangler lige så mange firmaer, er svært at sige. Men det er den uddannede kloakmester, som bærer autorisationen i firmaet, siger Klaus Ising Hansen.

En efterspurgt vare

Højere vandstande i vandløb, fjorde og have betyder også højere vandstande i kloakledningerne. Det giver arbejde til kloakbranchen, blandt andet i form af kloakseparering. Et stigende antal rotter og den travle byggebranche bærer også meget arbejde med sig.

De stigende grundvandsniveauer mange steder i landet betyder også, at kloakmestre ofte skal ændre eller flytte tidligere faskiner til regnvand og nedsivningsanlæg over de nye højere grundvandsniveauer for at sikre anlæggenes funktion.

rich-media-5
.

- Så der er masser af arbejde til kloakmestrene. Men der er også mangel på dem, der udfører arbejde i praksis - kloakrørlæggerne og anlægsstruktørerne. De er alle en efterspurgt vare, siger Klaus Ising Hansen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jo jobs, man aldrig bliver arbejdsløs i. Så længe der er mennesker på jorden, er der også nogen, der skal på toilet en gang i mellem. Det skal jo væk, det, der kommer der.

Det vil få konsekvenser

Allerede nu er gennemsnitsalderen på en kloakmester forholdsvis høj, og hvis tendensen med at for få uddannes hvert år fortsætter, vil det få konsekvenser.

Ny kloakmestereksamen

Se også:

Ny kloakmestereksamen

- Med de klimaforandringer vi ser, bliver det mere og mere vigtigt, at vi har gode, veluddannede kloakmestre til at klimasikre afløbsinstallationerne i vores bygninger, siger Klaus Ising Hansen.

- Hvis der ikke uddannes og efteruddannes tilstrækkeligt med kloakmestre, kan man frygte, at klimasikringen af vores bygninger fremover bliver utilstrækkelig med skader og oversvømmelser til følge, siger han.

Få aflivet myten

Men som det er nu, ser branchen ind i, at færre uddanner sig til kloakmester. Det kan der ifølge Klaus Ising Hansen være flere årsager til. En af dem er, at mange vælger at tage en gymnasial uddannelse i stedet for en erhvervsuddannelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så det er den generelle håndværkerproblematik. Der er jo for få håndværkere. Det er jo også det, regeringen og alle mulige andre bokser med i øjeblikket, siger han.

- Men det handler måske også om at få aflivet myten om, at en kloakmester er en, der går og roder i spildevand og har rotter omkring tæerne hele tiden, tilføjer Klaus Ising Hansen.

Kloakmestre vil sende flere unge i kloakken

Se også:

Kloakmestre vil sende flere unge i kloakken

For der følger mange typer arbejdsopgaver med jobbet. Blandt andet kunde- og myndighedskontakt, papir- og tegnearbejde og ikke mindst installation af nye, rene rør.

- Hvis man gerne vil arbejde i entreprenørbranchen, så gør man sig selv en bjørnetjeneste ved at overse denne uddannelse. Det er en forholdsvis kort uddannelse med jobsikkerhed, god indtjening og en alsidig hverdag, slutter han.