Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Akut nedbrydning af bro for at undgå oversvømmelse: Det var en succes
Der gik ret præcist et døgn fra, at Arkil fik besked om, at en bro i Aarhus skulle rives ned, til broen var fortid. Nedrivningen begyndte fredag morgen i sidste uge, og her fik entreprenøren assistance fra nedrivningsfirmaet P. Olesen.
- Opgaven blev løst, som den skulle. Jeg tror, vi var færdige med at bryde broen ned klokken 15.00, hvor vandet kunne flyde væk fra renseanlægget uden forhindringer. Så det var en succes. Lidt mindre succesfuldt var det for de kabelejere, der havde kabler i broen, fortæller produktionschef hos Arkil, Lars Jakobsen, til Maskinteknik og uddyber:
- Der lå store fiberkabler hen over broen, som vi desværre var nødt til at skære over og dermed afbryde for at kunne fjerne broen. Så der var nogle modtagere af internet, tv og telefoni, der blev ramt af nedbrud. Selvom ledningsejerne arbejdede intenst på at genetablere forbindelserne, så gik der lidt tid, før kablerne var samlet igen.
På grund af den seneste tids mængder regn var Viby Renseanlæg i fare for at blive oversvømmet. Derfor besluttede Aarhus Kommune og Aarhus Vand, at broen over Døde Å skulle fjernes i fredags for at lede regnvandet væk og dermed undgå risiko for oversvømmelse.
Stort opbud på stedet
Arkil fik besked om opgaven torsdag eftermiddag. Derfra gik det stærkt, men allerede klokken 16.00 samme dag fik de en aftale på plads med P. Olesen om at rive broen ned næste morgen.
Holdet fra Arkil bestod af en maskinfører og en medhjælper, en formand og Lars Jakobsen, mens P. Olesen stillede med et tremandshold. Der var også folk fra Aarhus Kommune, forsyningsselskabet Aarhus Vand, som både skulle omlægge vandledningen og følge arbejdets fremdrift, og folk fra brandvæsenet og kabelfirmaerne.
Derudover fandt journalister og tv-folk også vej til projektet.
- Rigtig mange havde kendskab til, at det her skulle gennemføres. Man kunne godt mærke, at fordi der var så meget opmærksom på den her lille opgave, så var det bare noget, der skulle fungere. Det gjorde det også, fortæller produktionschefen.
Kappede forbindelsen
Selve nedrivningen af broen var der ingen problemer i, men kablerne var til gengæld en lidt anden historie.
- Ejerne af fiberkablerne skal helst varsle deres kunder 14 dage før om arbejdet, og det kunne de ikke gøre her. Det var jo her og nu. Så der var et nedbrud på tv-signalet i store dele af Aarhus, siger produktionschefen.
Så snart at kablerne var skåret over, skulle teknikerne i gang med at svejse og sætte nye ledninger i.
- Selvom fiberejerne var meget frustrerede over, at kablet skulle cuttes, kunne de godt se, at det ikke var for sjov, at broen skulle brækkes ned. Det var lidt af en nødsituation, man var i. For der måtte ikke ske nedbrud på renseanlægget, siger Lars Jakobsen.
En meget speciel opgave
Selvom dagen var hektisk og ikke uden udfordringer, var der ikke en finger at sætte på samarbejdet.
- Samarbejdet gik rigtigt fint. Når der er noget, der skal løses akut, så arbejder folk rigtig godt sammen om at få det løst, siger produktionschefen.
At det skulle gå så hurtigt, havde Lars Jakobsen dog aldrig prøvet før. Derfor var opgaven også udover det sædvanlige.
- Det var en meget, meget speciel opgave, hvor tidsperspektivet var en afgørende faktor. Det var jo ikke sikkert, at P. Olesen kunne klare opgaven med så kort varsel. Koordinering og planlægning skulle ske på meget kort tid. Men det hele lykkedes, så det var en succes, siger han og tilføjer, at det der stadig er noget ledningsarbejde tilbage på projektet.