Lyt til artiklen:

Specialudviklet langarm effektiviserer hverdagen i grusgraven

00:00
Hastighed: ???x
05:19

Abonnementsartikel

Develon-langarmen er en stor specialbestilling, som blandt andet har krævet hollandsk ekspertise, mens Jamas i Kalundborg stod for oprustning blandt andet af GPS, skovl og bagvægt.

Maskinfører Leif Pedersen fra Sorø Maskinudlejning graver materialer op, så vandet sprøjter fra jordskovlen i en grusgrav lidt nord for Sorø. Her løfter han og den splinter nye Develon DX420 dagligt omkring 640 skovlfulde op af en lille sø.

Da Maskinteknik møder ham, er det kun to uger siden, han overtog maskinen. Her gik han fra en Doosan på 8,5 tons til den nye på 53 tons. Så det er helt specielt for den 25-årige maskinfører at komme op i den nye kleppert med langarmen på 22 meter i helt udstrakt udgave. Den er speciallavet i Holland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Maskinfører Leif Pedersen er glad for sin nye Doosan. Foto: Natacha Tjørnholm.

- Selvfølgelig skal man lige i gang og lære den at kende, for det er meget anderledes. Men det går fremad og jeg er glad for den, siger han.

Den kræver også ekstra meget som maskinfører, når man håndterer en langarm.

- Den er mere skrøbelig. På en normal større maskine, plejer man at sætte gravearmen i jorden, og manøvrere rundt med undervognen. Det kan du ikke med den her, så falder den fra hinanden med tiden, fortæller han.

rich-media-3
Med sine 53 tons har den nye Develon godt med ballast til at arbejde langt fra maskinens tyngdepunkt. Foto: Natacha Tjørnholm.

Effektiv og komfortabel maskine

Maskinføreren kan sagtens mærke, at den nye maskine har langt større kapacitet, end dem, han tidligere har kørt.

- Jeg tager cirka 20 til 25 skovlfulde på 10 minutter. Regner du det ud med to kubikmeter jordskovl på cirka 8,5 time, så er det omkring femogtredive hundrede tons om dagen. Det, vil jeg sige, er okay, siger han med et smil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Jordskovlen er maksimeret til det, maskinen kan bære i den forlængede arm. Foto: Natacha Tjørnholm.

Komforten er også et stykke over, hvad han har været vant til.

- Det er bare at lækkert, siddekomforten er god, joystikkene er behagelige at have i hænderne og det hele glider nemt, siger han.

Fuld fart på ekstraudstyr

Maskinføreren har fået stort set frit valg på alle udstyrshylder, hvor han har tilvalgt en del solafskærmning og lys. Maskinen har også både 360 graders kamera og Birdview, så man kan se sig selv oppefra i terrænet.

rich-media-6
Kim Madsen, administrerende direktør i Sorø Maskinudlejning har længe haft en langarm på ønskelisten, og efter 29 år i udlejningsbranchen lykkes det endelig. Foto: Natacha Tjørnholm.

Hans chef, administrerende direktør i Sorø Maskinudlejning Kim Madsen, har bestilt Leica-GPS til dybdegravning under vand og en ekstra stor vandskovl for at øge effektiviteten.

- Jeg har i mange år godt kunne tænke mig en langarm. På det seneste er flere og flere begyndt at spørge efter dem, de er blevet ret eftertragtede. Og det blev en Develon, fordi vi har mange maskiner fra Doosan, som vi er glade for, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen skal primært grave grus, rense søer og moser, og muligvis lægge sten ved moler.

- Det er den dyreste maskine vi har købt nogensinde i forretningen. Det var rigtigt mange penge, vi skulle af med, og det har vi ikke prøvet før, siger han.

Derfor er han også ekstra glad for, at maskinen mere end lever op til, hvad han forventede af dens effektivitet.

- Indtil videre er det helt fantastisk, jeg fortryder ikke noget overhovedet. Måske bliver det også til flere med tiden, siger han med et smil.

rich-media-8
Den 22 meter lange arm er ideel til søgravning. Foto: Natacha Tjørnholm.

Spændende udfordring

For Jamas, som har solgt maskinen, har det også været et spændende projekt at specialdesigne og fintune langarmen, efter den den specialfremstillede arm kom hjem fra Holland. Det fortæller direktør Jens Lundgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er første gang, vi har lavet så stor en maskine i Danmark. Den er 30 procent større, end da vi begyndte. Der har været lavet en masse stabilitetsberegning, for hele symmetrien omkring centeret ændrer sig, når du flytter byrden 16 meter ud, og der kører den med en to kubikmeter skovl, som faktisk er en stor skovl for sådan en størrelse maskine, siger han.

På værkstedet har processen også kostet en del mandetimer med at få behovet for mulig effektivitet og stabilitet til at gå op i en højere enhed, så de lever op til ønskerne.

rich-media-10
For Jens Lundgaard og montørerne hos Jamas har det været en spændende proces at konstruere langarmen ud fra en standard Develon gravemaskine. Foto: Natacha Tjørnholm.

- Alt hvad der skulle bruges af hydraulik er eftermonteret og testet herhjemme sammen med mange andre tilvalg, så der ligger omkring tre måneders arbejde i den, siger han.

Derfor sætter han også ekstra stor pris på den meget positive tilbagemelding fra grusgraven i Sorø.

- Der er dybest set ikke nogen, der ved, hvordan maskinen ender, når vi er færdige. Så vi er jo også glade for, at det fungerer godt, fordi det viser, at vi har ramt rigtigt med et produkt noget ud over det sædvanlige. Det har været en spændende og lidt krævende proces med god stemning hele vejen, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den eneste lille knast undervejs har været, at Jamas og Sorø Maskinudlejning så lidt forskelligt på, hvilken størrelse skovlen til langarmen skulle have.

- Jeg syntes, at skovlen skulle have været en smule mindre, for som maskinmand tænker jeg også på, hvordan det slider på maskinen. Det skal jo gerne holde i mange år. Samtidig får man bedre økonomi i maskinen, når man kan tage mere med i hver skovlfuld. Der skal vi finde den rigtige balance, og det er jeg sikker på, at vi har fået her, siger han.

rich-media-13
Foto: Natacha Tjørnholm.